Orbán Viktor vejének üzlettársa újítja fel a Károlyi–Csekonics-palotát

2017. november 10., péntek 17:37, frissítve: péntek 20:59

10,7 milliárd forintért újítja fel a West Hungária Bau (WHB) vezette konzorcium a műemléki védelem alatt álló Károlyi–Csekonics-palotaegyüttest – derült ki a közbeszerzési adatbázisban található összegzésből. A WHB-n kívül a konzorcium másik két tagja a Build IT Mérnökiroda és az Épkar Zrt. Az utóbbi nemrég elnyerte a városligeti Olof Palme-ház hárommilliárd forintos felújítási munkálatait.

A Károlyi-palota felújításának előkészítése tavaly tavasszal kezdődött, akkor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nyerte el a felújítás megtervezésének munkálatait. Később a kormány a református egyházzal kötött egy megállapodást a reformáció 500. évfordulójának tiszteletére, miszerint a renoválás után a kormány az épületet az egyháznak ajándékozza.

Az épület felújításáról szóló közbeszerzést még a nyár közepén írta ki Lázár János Miniszterelnöksége. A pályázaton a már említett WHB vezette konzorcium és a Laterex Kft. indult, de az utóbbit kizárták, mert az ajánlattétel ötmillió forintos ajánlati biztosítékát nem megfelelő számlára utalta át. A húsz hónapig tartó rekonstrukció után a palotaegyüttes Múzeum utcai épületrésze protokolláris rendezvények, konferenciák, illetve bálok lebonyolítására lenne alkalmas, a Reviczky utcai szárny pedig irodai munkára, oda a Miniszterelnökség egyik szervezeti egysége költözne. A közbeszerzési felhívást úgy tették közzé, hogy abban a felújításra szánt összeg nem volt előre meghatározva.

A West Hungária Bau Paár Attila győri üzletember érdekeltsége, de a cégcsoport korábban Tiborcz Istvánnal üzletelt: a WHB vette meg Tiborczéktól a közvilágítási tenderekkel korábban taroló Eliost, majd az egyik leánycégben, a WHB Ingatlan Kft.-ben egy rövid időre tulajdonosként is megjelent Tiborcz, mielőtt eladta volna a részesedését egy Brit Virgin-szigetekre bejegyzett offshore cégnek. A napokban látott napvilágot az a fotó, amelyen a miniszterelnök veje és Lázár János miniszter egy kávézóban tárgyalnak valamiről. Lázár a találkozót később azzal magyarázta, hogy személyesen az érintettől akart választ kapni egy, a parlamentben feltett kérdésre.

14,2 milliárdért újíthatja fel az Operaházat a West Hungária Bau Kft. által vezetett konzorcium. A Magyar Állami Operaház korszerűsítését korábban 9,2 milliárd forintra becsülték, de a szerződéses összeg végül 14,1 milliárd forintra szaladt fel. A WHB tavaly 25,4 milliárd forintos árbevételen szolidnak mondható, 2 milliárd forintos nyereséget ért el, ebből a tulajdonosok 1,1 milliárd forintot vettek ki osztalék formájában.

A szerkesztő ajánlja

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széleskörű felhatalmazás ellenére sem számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.