Óriáshitelt vettek fel magyar egyetemekre

2018. január 26., péntek 18:08, frissítve: péntek 18:44

Úgy tűnik, a magyar kormány kölcsönből fogja megoldani a Testnevelési Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) tervezett felújítását és fejlesztéseit: az Európa Tanács Fejlesztési Bankja (CEB) ugyanis 635 millió euró értékben hagyott jóvá hitelt hat különböző fejlesztési projektre, amelyből 92 millió eurót az Orbán-kabinet nyert el.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a majd 28 milliárd forintot miként osztják el a két beruházás között. A CEB indoklásában szerepel, hogy mindkét egyetemet – ahol 22 ezren tanulhatnak mintegy 1300 tanártól – vonzóbbá tennék a helyi és a külföldi diákok számára. Egyébként mindkét egyetemnél a kivitelezési munkákat már korábban a ZÁÉV nyerte el, és a zalaegerszegi cégnek ez a harmadik, jelenleg zajló egyetemi projektje, ugyanis Kecskeméten a Pallas Athéné Egyetemet is ez a cég építi. A ZÁÉV Építőipari Zrt. az Orbán-kormány egyik kedvelt cége, s Mészáros-közeli vállalatként emlegetik.  

A Testnevelési Egyetem átfogó fejlesztéséről egyébként 2015 decemberében döntött a kormány. Az új kampusz három 30 ezer négyzetméteres területből (10 hektárnyi) jönne létre: a TE jelenlegi, 30 ezer négyzetméteres területein, az elköltöző sportkórház felszabaduló épületeiben, illetve a Csörsz utcai sporttelep területén. A 11,9 milliárd forint értékű első fázisban az egyetem szomszédságából elköltöző Sportegészségügyi Intézet (sportkórház) épületei újulnak meg, ahová az egyetem a munkálatok végén beköltözik.

A második ütem idén áprilisban indul a tervek szerint a TE jelenlegi területén, ebben az intézmény jelenlegi főépületen kívül minden mást lebontanak. A várhatóan 2020-ig tartó második ütemben az egyetem működését biztosító sportinfrastruktúra épül ki. A sportpályák a mostani főépület körül jönnek létre ki egy olyan L alakú épületet alkotva, amelynek tetején kültéri sportfelületek lesznek zöld tetővel, alatta pedig 200 méteres atlétikapálya, 400 fős sportkollégium, vívócsarnok, tornacsarnok, lőtér, küzdősportok helyszínei, 50 méteres versenyuszoda és multifunkcionális pályák.

A Pécsi Tudományegyetem egy új orvoskari épületet kap, és ez a 11 200 négyzetméteres új egység a pécsi Modern városok program központi eleme lesz. A megvalósításra 30 hónap áll rendelkezésre, a beruházás látványos része tavasszal indulhat meg. A nemzetközi szintű és hallgatóbarátnak hirdetett kampusz ötszintes, legyező alakú épület lesz, amely kapcsolódik a jelenlegi oktatási tömbhöz. Ráadásul 20 ezer négyzetméteren megújítják a Szigeti úti telephely zöldterületeit is. Az új orvosi kar építése mintegy 10,5 milliárd forintba kerül, de a kontraktus opciós tételként tartalmazza a meglévő elméleti tömb részleges felújítását is. A további tervek része, hogy a kampusztól délre eső területen 2700 négyzetméteres, új fogászati klinika épül az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) 2 milliárdos forrásából, de a klinika kivitelezőjét még nem ismerjük, ugyanis a közbeszerzési eljárást szintén tavasszal írhatják majd ki.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.