Óriási összegeket szív magába a közszféra

MN

2017. május 31., szerda 16:19, frissítve: szerda 16:30

Nem lett sem kisebb, sem olcsóbb a magyar közigazgatás, 900 milliárd forinttal többet költünk rá, és 90 ezren többen dolgoznak benne, mint 2010-ben – írja a Napi.hu.

A kormány 2018-as költségvetésére hivatkozva a portál kiemeli: nyolc év alatt hatalmas mértékben felduzzadt a szűk értelembe vett közszféra, hiszen 2010-ben a minisztériumoknál és a háttérintézményeknél még 237,9 ezer ember dolgozott, idén ez a szám 535,2 ezer főre rúg, Sőt, 2018-ban tovább hízik a létszám, eléri majd az 542,2 ezret.

Nyolc év alatt látszólag megduplázódott a minisztériumok és háttérintézményeik létszáma, ám a duplázás elsősorban két nagy ágazat, a közoktatás és az egészségügy totális államosításának a következménye. Az egészségügy szolgáltatási színvonala azonban tovább csökkent, gyakorlatilag változatlan működési környezetben, míg a közoktatást kétszer is átszervezték, rontva a minőségét. A 2018-as költségvetés szerint a Klebelsberg Központnál 106 ezren, az Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzési centrumaiban 27,4 ezren dolgozhatnak, a kórházakban, rendelőkben, vagyis az államosított egészségügyben 84 ezer alkalmazott van. Ugyanakkor a kormánytól független közintézményeknél szigorú létszámgazdálkodást folytattak: a Magyar Tudományos Akadémiánál, a KSH-ban és az ombudsmani hivatalban még csökkent is a létszám – teszik hozzá.

Mint írják, 2018-ban az államháztartás „általános közösségi szolgáltatásokra” 2238,9 milliárd forintot fordított, vagyis 900 milliárd forinttal nőtt a költés, miközben az infláció 2010-től alig 14,7 százalék volt. Még jelentősebb a növekedés, ha az állami működési kiadások teljes mértékét, a rendőrségi és honvédelmi kiadásokat is nézzük, ez esetben a 2010-es 2071 milliárd forintról az éves kiadás 3480 milliárd forintra hízott – olvasható a Napi.hu cikkében.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.