Óriási összegre pályázhatnak az akciócsoportok

TK

2013. május 7., kedd 11:00, frissítve: kedd 11:43

Újabb, mintegy 30 milliárd forint áll rendelkezésre a Leader program – azaz a közösségvezérelt helyi fejlesztések – keretében – közölte V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Elmondta: az idén a pályázók csaknem a korábban meghirdetett mintegy 34 milliárd forinttal megegyező forráshoz juthatnak június 3-tól. A pénzre a forrás kimerüléséig lehet pályázni. A Leader programból most könnyebben és egyszerűbben igényelhetnek támogatást a pályázók a közösségi vagy a vállalkozási célú helyi fejlesztésekhez.

Az elnyerhető legkisebb összeg 200 ezer, míg a legnagyobb 50 millió forint lehet. A 94 helyi Leader akciócsoport esetében a legkevesebb forrás 160, míg a legtöbb akár 850 millió forint is lehet. Az összes forrás 45 százalékát gazdaságfejlesztésre kell felhasználni – tette hozzá V. Németh.

Az államtitkár kiemelte: a támogatásra pályázóknak figyelembe kell venniük a helyi vidékfejlesztési stratégiában megjelölt célokat, ugyanis a projektötletekről – azok megvalósíthatóságáról – e célok figyelembevételével döntenek a helyi bírálóbizottságok.

Emlékeztetett: a közösségi célok megvalósítását szolgáló elképzeléseket 100 százalékban, a vállalkozások fejlesztését szolgáló célok elérését 60-65 százalékos arányban támogatják. A pályázatok jogszerűségét a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) ellenőrzi.

A támogatható projektek között van többek között a helyi termékek feldolgozása és piacra juttatása, valamint a megújuló energiaforrások hasznosítása, de támogatható a hátrányos helyzetű munkavállalók képzése, bemutató üzemek létrehozása, továbbá tájházak kialakítása, illetve komplex programok – például a horgászturizmus és a hozzá kapcsolódó projektek – megvalósítása.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja