Összefogott a magyar társadalom

NT

2012. április 20., péntek 13:50

Széles társadalmi összefogás jött létre a télen a hajléktalan emberek ellátása érdekében – mondta a Menhely Alapítvány igazgatója pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

Aknai Zoltán szerint „olyan széles társadalmi összefogás jött létre, amilyenre eddig nem volt példa”, s ezért köszönetet mondott civil és egyházi szervezeteknek, önkormányzatoknak, a rendőrségnek, a közterület-felügyeletnek, vállalkozásoknak, valamint magánszemélyeknek.

Az volt a legnagyobb győzelem, hogy ezen a télen valóban mindenki beszállt a hajléktalanok megmentésébe – mondta még március elején Tarlós István főpolgármester.

Közlése szerint az alapítvány krízisautója mintegy másfél ezer esetben ment ki valamilyen helyszínre. A rászorulók elhelyezését segítendő még két autót bocsátott rendelkezésükre a Belügyminisztérium.

Az igazgató elmondta, az utcai szolgálatok jelentése szerint Budapesten és Pest megyében a télen mintegy tízezer esetben kellett meleg helyre szállítani arra rászoruló embert. Beszámolt arról is, hogy az alapítvány diszpécserszolgálatához mintegy kilencezer telefonhívás érkezett a télen, a legtöbb februárban, több mint háromezer.

Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa arról beszélt, hogy a szeretetszolgálat és a Menhely Alapítvány által létrehozott, több szervezetet tömörítő Budapesti Hajléktalanügyi Konzorcium legfontosabb célkitűzése az volt, hogy a közterületen élő emberek számára szállást, az utcánál jobb ellátást biztosítson. Szólt arról is, hogy a fővárosi utcai gondozó szolgálatok 1689 közterületen élő embert regisztráltak.

Április elején az MNO arról írt, hogy a Menhely Alapítvány országos felmérést végzett, akkor az derült ki, hogy Magyarországon több mint mint két és fél ezer hajléktalan élhet a közterületeken. A gyorsjelentés szerint akkor 8641 hajléktalan vett részt a kérdőíves felmérésben.

A sajtótájékoztatót követően a Menhely Alapítvány átadta a Köszönöm-díjat. Az elismerést tavaly hagyományteremtő szándékkal alapították azzal a céllal, hogy elismerésüket és köszönetüket fejezzék ki azoknak az embereknek, akik emberségből és segítőkészségből kiemelkedőt nyújtottak. A díjban Markocsán Sándor futóedző részesült.

Az MNO utcára vonult, hajléktalanokat faggatott, és egy szállóra is ellátogatott, hogy megtudja az igazságot: tényleg az utcát választják-e a fűtött menedékszállók helyett a fővárosi hajléktalanok a hideg teleken.

Forrás: MNO,MTI

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.