Osztrák szaktárca: A Kurz-kormány döntött a paksi bővítéssel kapcsolatos perről

MN

2018. január 23., kedd 09:44, frissítve: kedd 11:58

Az Európai Bizottságot pereljük, nem Magyarországot, ha ugyanis Paks állami támogatás nélkül megépíthető lenne, akkor Ausztriának tétlenül kellene tűrnie – mondta az illetékes bécsi minisztérium szóvivője a Hvg.hunak.

Hétfőn derült ki, hogy Ausztria keresetet nyújt be az Európai Bíróságon a paksi atomerőmű bővítése ellen. Az osztrák kormány azt kéri, hogy a bíróság semmisítse meg az Európai Bizottság határozatát, mellyel jóváhagyták a bővítést. „Az Európai Bizottság rossz üzenetet küld az energiapolitikában azzal, ha habozás nélkül jóváhagyja az atomerőmű építéséhez nyújtandó támogatást” – szólt a tárca indoklása.

A brüsszeli bizottság döntése ellen február 25-ig lehet panaszt benyújtani, most ennek a beadványnak a megfogalmazása zajlik. „Meggyőződésünk, hogy az atomenergia a rossz út, és mindig kifejezzük fenntartásunkat az ilyen projektekkel kapcsolatban” – mondta a portál kérdésére Daniel Kosak. A környezetvédelmi tárca szóvivője emlékeztetett arra, hogy már a brit atomerőmű, Hinkley Point állami támogatása ellen is perbe szálltak.

Az osztrák szaktárca szerint a magyar terveket állami támogatás nélkül nehezen lehetne kivitelezni. Mivel az uniós jog külön szabályozza az állami szubvenciót, amelyhez Brüsszel engedélyét is be kell szerezni, így a per az Európai Bizottság döntését célozza.

A legjobb energia az, amelyre nincs szükségünk – mondta Kosak a jövőre nézve. Az atomenergia-mentes Ausztria egyébként minden határ közeli nukleáris erőmű miatt aggódik, és ebbe Paks éppúgy beletartozik, mint Temelin. Azt Kosak is elismeri, hogy nincs halasztó hatálya a bírósági keresetüknek, vagyis a paksi beruházás attól még megindulhat.

A terveikről egyébként informálták a magyar kormányt. Kosak azt is elmondta, hogy a perről már az új, Kurz-kormány döntött.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.