Ötmilliárd forintos fejlesztés zárult le

2012. szeptember 7., péntek 14:53, frissítve: péntek 19:08

Ötmilliárd forintos fejlesztés zárult le a Nyugat-magyarországi Egyetemen azzal, hogy pénteken átadták az intézmény soproni központjában a Ligneum látogatóközpontot, valamint a beruházás legnagyobb elemét, a Természeti Erőforrások Kutató Központot.

Faragó Sándor rektor az eseményen azt hangsúlyozta: ahhoz, hogy az egyetem 21. századi oktatást nyújthasson, a meglévő személyi feltételek mellé modern infrastruktúrát kellett rendelni. Ezért volt szükség a mintegy négyezer négyzetméteren, 2,3 milliárd forintos költséggel kialakított kutatóközpontra, ahol az oktatás mellett alap- és alkalmazott kutatások is folyhatnak majd, kiszolgálva egyben a térség vállalkozásainak igényeit. A rektor hangsúlyozta: egyetemük célja, hogy minél szélesebb körben adjanak át tudást, ne csupán hallgatóiknak, hanem valamennyi érdeklődőnek.

Az eseményen elhangzott: az épületben 80 labor kapott helyet a felújított egyetemi tanüzem mellett. A centrumba került a projekt egyharmadát – mintegy 1,6 milliárd forintot – kitevő eszközfejlesztés során beszerzett műszerek jelentős hányada. A fejlesztéseknél szem előtt tartották, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetem minél erősebben kapcsolódhasson a térségi kutatás-fejlesztés rendszerébe.

A soproni beruházás mellett az egyetem győri kara 300 millió forintból 860 négyzetméteres – előadót, könyvtárt, folyóirat-olvasót, magában foglaló – tudástranszfer központtal gazdagodott, míg Mosonmagyaróváron épületkorszerűsítésre és laborfejlesztésre fordítottak mintegy 400 millió forintot, Szombathelyen pedig körülbelül félmilliárd forintból fejlesztettek laborokat. Emellett szélessávú rendszerrel kötötték össze a négy városban működő egyetem egyes karait.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.