Parragh Bianka Matolcsyt magasztalta meghallgatásán

Hajdú Péter

Hajdú Péter

2017. március 14., kedd 14:06, frissítve: kedd 15:50

 
Parragh Bianka a meghallgatáson
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
 

A szokásos koreográfia szerint, a kormánypárti képviselők egyhangú támogatásával ajánlotta ma a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa új tagjainak megválasztását a plenáris ülés számára az Országgyűlés gazdasági bizottsága. A kormánypártok jelöltjei nem okoztak csalódást, hiszen egyikük, Parragh Bianka – Parragh Lászlónak, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének a felesége – a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az Óbudai Egyetem gazdasági szabályozással, vállalati versenyképességgel, menedzsmenttel és vezetésszervezés-kutatással foglalkozó adjunktusa piedesztálra emelte a jegybankelnököt és a kormány gazdaságpolitikáját. Ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy megválasztása esetén támogatni fogja a központi bank kormányt segítő munkáját, amely Matolcsy György kinevezésével vette kezdetét, s amely nélkül elképzelhetetlen lett volna a gazdasági fordulat 2010 után.

Matolcsyról elmondta, hogy két évtizede nem értelmezhető nélküle a magyar gazdaságpolitika, szerinte az emblematikus alakjává emelkedett 2010 utáni munkásságának köszönhetően. Parragh dicsérő szavakkal illette a második Orbán-kormány hivatalba lépését követően meghonosodott unortodox gazdaságpolitikát is. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján elhangzott Matolcsy-kijelentésről sem feledkezett meg, amikor arról beszélt, hogy a monetáris tanács tagjaként elő szeretné segíteni az MNB és a kormány erőfeszítéseit a versenyképességi fordulat megvalósulásában. Kiemelte, fontosnak tartja a jegybanknak a pénzügyi kultúra fejlesztésére tett lépéseit, illetve a társadalmi kötelezettségvállalási programját. Ez utóbbi már csak azért is fontos, mert Matolcsy bírálói erre hivatkozva támadják az MNB-elnököt. Szerintük ugyanis a program közvetlenül nem vezethető le a hatályos jegybanki törvényből, s így kétséges a céljaira használt ingatlanvásárlások, illetve a jegybanki alapítványoknak juttatott 260-270 milliárd forintnyi támogatás jogi háttere.

A másik jelölt, Kocziszky György kandidátus, a Miskolci Egyetem tanára 2011 óta a monetáris tanács tagja. Ő az eddigi munka folytatását ígérte.

Bánki Erik, a gazdasági bizottság elnöke összefoglalójában arról beszélt, hogy az eskütételre valószínűleg jövő kedden kerül majd sor. Szavaiból az tűnt ki, hogy a plenáris ülés szavazását csak formalitásnak tartja. Bár politikailag nem, szakmai szempontok alapján mindenképpen meglepő lenne, ha a plenáris ülés Parragh Bianka személyében a monetáris politikában szerzett tapasztalat nélküli jelöltet választana meg a monetáris tanács tagjává. Már csak azért is, mert elődje az a Cinkotai János, aki harminc éve foglalkozik az inflációs folyamatok tanulmányozásával, s már több jegybankelnök alatt is segítette a központi bank munkáját tanácsaival.

A bizottság másik, jegybankkal kapcsolatos döntésével a kormánypárti többség elvetette azt közös Jobbik–MSZP-javaslatot, hogy hallgassák meg Matolcsy György elnököt, pontosan mit is takar az a víziója, hogy egy NATO-szövetséges állam meg akarta dönteni a magyar kormányt. Bánki Erik arra hívta föl a figyelmet, hogy a nemzetbiztonsági bizottság elnökének tájékoztatása szerint minősített információkról van szó, amelyet nyílt ülésen semmiképpen nem lehet megvitatni. A felvetésre, hogy rendeljen el zárt ülést, érdemben nem reagált, majd a kormánytöbbség elvetette a javaslatot.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke múlt héten az Mfornak erősítette meg, hogy felesége, Parragh Bianka kerülhet a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsába. A portálnak elmondta, hogy nagyjából egy hónapja konkretizálódott a felkérés. Parragh Bianka két egyetemen tanít, több nyelven tart előadásokat, valamint jártas a pénzügyi jogban. Hozzátette: felesége élő kapcsolatban van a nemzeti bankkal, és több tanulmányt is készített az MNB számára, melyekért díjazásban nem részesült.

Elsőként az Origo számolt be arról, hogy értesülései szerint a 2011-ben kinevezett Cinkotai János távozik a jegybanki testületből, és helyét Parragh Bianka veheti át.

Parragh Bianka korábban sem szakmai tudása miatt került a hírekbe. Ahogy három éve a HVG megírta: az MKIK elnöke, Parragh László két olyan cégben érdekelt, amely nem fizette be a kamarai regisztrációs díjat, egyik vállalkozásban a felesége is szerepel. Mint ismert, 2012-től minden cégnek kötelezően regisztráltatnia kell magát a területileg illetékes kamaránál, és évi ötezer forint kamarai hozzájárulást kell fizetnie. Az erről szóló törvényjavaslatot éppen az MKIK támogatásával fogadta el a parlament 2011 végén, és a regisztráció egyik szorgalmazója Parragh László volt. A 2014-es cikk szerint a Parragh Kft. nem található a regisztrációs díjat befizető társaságok között. A cégnyilvántartásban a vállalkozás tulajdonosa Parragh László, valamint az egyesült államokbeli offshore-paradicsomban, Delaware államban bejegyzett International Tiles Connections Corporation, a cég kézbesítési megbízottja Parragh Bianka. A Parragh Kft. egyébként a Parragh Kereskedelmi és Holding Zrt. jogutódja, amely régen az ország egyik legismertebb csempe- és szaniterforgalmazó cégének számított. Emellett az International Tiles Connections Corporation tulajdonos még a Fusionics Kft.-ben, amely szintén nem fizette be határidőre a kamarai regisztrációs díjat.

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.