Poggyászfosztogatások: újabb reptéri munkást hallgattak ki

2018. február 22., csütörtök 06:10, frissítve: csütörtök 12:50

Újabb reptéri dolgozót vett őrizetbe a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) a poggyászkifosztásokkal összefüggésben: ezúttal nem egy rakodó beosztású, hanem egy eszközkezelő munkakörben tevékenykedő személyre vetült gyanú, aki a Celebi földi kiszolgáló társaság alkalmazásában áll. A Celebi lapunk megkeresésére közölte, hogy „információik szerint” a rendőrség kedden kihallgatta egyik eszközkezelőjüket, aki később szabadon távozhatott. Az eszközkezelők elsődleges feladata, hogy a repülőgépek kiszolgálására szolgáló járműveket – az utaslépcsőt vagy a hidat, illetve a poggyászok mozgatására szolgáló kocsikat – kezeljék, de sok esetben részt vesznek a táskák rakodásában is.

A Celebi az újabb rendőrségi intézkedéstől függetlenül kiadott tegnap egy hosszabb közleményt is, ami szerint szorosabb együttműködést sürgetnek a repülőtéren szolgáló más társaságokkal a poggyászkezelés biztonságának javítása érdekében. A Celebi február 10-től tovább bővítette a kézi rakodású járatok biztonsági felügyeletét, hordozható kamerával rögzíti a rakodást a gépek rakterében, és rendszeresen, szúrópróba-szerűen ellenőrzi a munkavállalók által használt öltözőszekrényeket. A társaság haladéktalanul megszünteti annak a munkavállalónak a munkaviszonyát, aki a poggyászok kezelésével kapcsolatos bármilyen bűncselekményben érintett.

Repülőtéri forrásaink szerint ugyanakkor már nem csak kétkezi munkások, hanem legalább egy középvezetői szintű beosztott is felkeltette a rendőrség érdeklődését. Meg nem erősített információink szerint egy terhelés- és súlypontszámító tisztről van szó. A repülőtéri szakzsargonban rampásként vagy forgalmistaként emlegetett dolgozó felelős a súlypontszámítások mellett a repülőgép kiszolgálásának koordinálásáért és irányításáért. Magyarán a rampás elvileg semmilyen kapcsolatba nem kerülhet a csomagokkal, így – ha értesülésünk helytálló – akkor részint a korábban eljárás alá vont munkások vallomásai alapján juthat magasabb szintre a csomagkifosztási botrány. Lapunk természetesen megkereste az RRI kommunikációjáért felelős Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK), ahol az iránt érdeklődtünk, hogy értesüléseink helytállók-e, illetve hogy milyen beosztású személyt vontak eljárás alá. Szerettük volna továbbá azt is megtudni, hogy az ügyben mikor zajlott akció. Az ORFK érdemi válasszal nem szolgált, mindössze annyit közölt, hogy értesüléseink pontatlanok.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Lapunk több levelet is kapott a repülőgépek takarítását végzőktől. Mint állították, a poggyászkifosztásokban a rakodók vesznek részt, a fedélzeten felejtett értéktárgyakat pedig a takarítók leadják. Sérelmezték továbbá, hogy a reptéri botrány a tisztességes dolgozókra is rossz fényt vet. Kaptunk ugyanakkor olyan olvasói leveleket is, amelyek arról szóltak, hogy az ülés zsebébe csúsztatott telefon, tablet percekkel a gép elhagyása után már nem került elő.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.22.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.