Putyin aláírása zárta le a folyamatot

tt

2012. július 21., szombat 19:29

Az orosz elnök aláírta szombaton a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) való csatlakozás jegyzőkönyvét, ezzel Oroszország a szervezet 156. tagországává válik; a csatlakozási folyamat 18 évig tartott.

A jegyzőkönyv elfogadásáról szóló törvényt előzőleg ratifikálta az orosz parlament alsó- és felsőháza is. A WTO miniszteri értekezlete tavaly december 16-án döntött úgy, hogy felveszi tagjai közé Oroszországot, ami az uniós exportot évente mintegy 4 milliárd euróval emeli. Az oroszok az európai termékeket jóval alacsonyabb áron tudják majd megvásárolni, miközben olajukat és gázukat kedvezőbben értékesíthetik.

Kevesebb veszteségre számítanak

Andrej Belouszov gazdaságfejlesztési miniszter korábban az ellenzéki aggodalmakra válaszolva azt mondta, hogy az importtermékekre kiszabott vám 2013-tól esedékes csökkentésével járó közvetlen veszteségek 118 milliárd rubelre (826 milliárd forint) tehetők, ám arra számítanak, hogy a valódi veszteség a költségvetés számára kisebb lesz a kereskedelmi forgalom várható növekedése révén.

Az Oroszországgal folytatott kereskedelemben – a csatlakozás után – a végső kötelező importvámplafon átlagosan 7,8 százalék lesz, a mezőgazdasági termékek esetében 10,8 százalék, a feldolgozóipari termékeknél pedig 7,3 százalék.

A végső, kötelező vámplafont már a csatlakozást követően rögtön alkalmazzák az importáruk több mint harmada esetében, a vámtarifák egy része viszont csak három év múlva vagy ennél is később lép életbe. A leghosszabb – 8 éves – végrehajtási időszak a szárnyasok importjára vonatkozik.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.