Putyin már decemberben hozzáfogna a gázvezeték építéséhez

PR

2012. április 19., csütörtök 21:35, frissítve: csütörtök 21:49

Időben elkezdik a Dél Áramlat fekete-tengeri szakaszán a gázvezeték megépítését – számolt be Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója Vlagyimir Puytinnak, aki szerint decemberben meg kell kezdeni a munkálatokat.
Oroszországnak a stratégiai tervezéskor abból kell kiindulnia, hogy nőni fog a földgáz iránti kereslet a hazai és az európai, valamint az ázsiai és a csendes-óceáni piacon egyaránt – jelentette ki Vlagyimir Putyin még márciusban egy gázpiaci kérdéseket érintő tanácskozáson.

Vlagyimir Putyin orosz államfő Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával tárgyalt csütörtökön. Miller arról számolt be Putyinnak, hogy a Déli Áramlat fekete-tengeri szakaszán a gázvezeték megépítésének előkészületei a menetrendnek megfelelően folynak. Az elnök szerint decemberben meg kell kezdeni a gázvezeték lefektetését. Miller kijelentette, nincs kétségük afelől, hogy időben elkezdik a munkát.

Eredeti elképzelések szerint 2013 elején kezdték volna a Déli Áramlat gázvezeték építését, amely a Fekete-tenger körzetéből Törökországon át Európába szállít majd földgázt. Orosz számítások szerint a 63 milliárd köbméter éves kapacitású vezeték megépítésének a költsége fele részben rájuk hárul. A 2000 kilométeres szárazföldi szakasz kivitelezési költsége 6,5 milliárd euróba, a tenger alatti 925 kilométeres hosszúságú rész mintegy 10 milliárd euróba kerül.

A Magyarországon is áthaladó Déli Áramlat gázvezeték részvényesi szerződését szeptemberben írta alá a Gazprom, az olasz ENI,a francia EDF és a német BASF/Wintershall. Ennek értelmében a projektben 50 százalékban a Gazprom, 20 százalékban az ENI és 15-15 százalékban a francia GDF és a német BASF-Wintershall a tulajdonos. A Déli Áramlat gázvezeték célja az Oroszországból Európa felé irányuló földgázszállítási útvonalak diverzifikálása, Ukrajna megkerülése.

Orbán Viktorral is tárgyalt

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója kedden Budapesten tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel. A Gazprom internetes oldalán számolt be a megbeszélésről, amelyen szó volt a Déli Áramlat országos jelentőségűvé emeléséről is. Orbán Viktor kormányfő és Alekszej Miller hangsúlyozta, hogy rendkívül időszerű és fontos a Déli Áramlat elkészítése, amely megfelel mindkét ország és az egész európai régió stratégiai érdekeinek – áll a Gazprom tájékoztatójában.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.