„Rászálltak” a jegybanki alapítványokra a hatóságok

MN

2017. szeptember 10., vasárnap 12:22, frissítve: vasárnap 15:23

Száznál is több vizsgálatot kezdeményezett a Fővárosi Főügyészség és az Állami Számvevőszék a jegybanki alapítványokkal szemben – írja a HVG online változata. A Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné alapítványait azért vették elő, mert versenyeztetés nélkül kötöttek szerződéseket.

A Közbeszerzési Döntőbizottság végül több tucat esetben állapított meg jogsértést, azaz a jegybank – amely a tiszta pénzügyek mintájaként kéne szolgáljon – alapítványainak minden tizedik szerződése volt hibás. Olcsón megúszták: az akár többmilliárdos tételekről szóló szerződések hibái miatt összesen 86 millió forintos bírságot kell fizessenek a jegybanki alapítványok.

A több, akár a tízmillió forintot is meghaladó bírság oka a HVG szerint az lehetett, hogy a Fidesz-közeli és/vagy a Matolcsy család érdekeltségébe tartozó cégekkel kötött szerződéseket mintaként használták a jegybanki alapítványok, így ugyanazokat a szabálytalanságokat követte el több alapítvány is.

A Pallas Athéné alapítványok közös kommunikátora a lapnak úgy nyilatkozott, tavaly önként bejelentkeztek a közbeszerzési törvény hatálya alá, megkezdték a szerződések felülvizsgálatát és megszüntetését. Azóta mindent közbeszerzéses úton bonyolítanak.

A Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány közleménye

A Pallas Athéné Alapítványok a hatályos jogszabályoknak megfelelően működnek, ennek megfelelően beszerzéseiket közbeszerzési eljárás útján bonyolítják le. A Pallas Athéné Alapítványok az Alkotmánybíróság 2016. március 31-i döntését megelőzően az aktuális jogi környezetnek, bírósági ítéleteknek megfelelően, a hatályos jogszabályokat betartva működtek. Az Alkotmánybíróság említett 2016. március 31-i döntése ezt a jogi helyzetet változtatta meg.

Az új jogi környezet következtében 2016. május 13-án önként kérték a Közbeszerzési Döntőbizottságot, hogy vizsgálja meg az eddigi szakmai álláspontjuk alapján kialakított gyakorlatot, egyben indítványozták az ajánlatkérői státuszukkal kapcsolatos döntéshozatalt. A Pallas Athéné Alapítványok ezzel párhuzamosan önkéntesen bejelentkeztek a közbeszerzési törvény hatálya alá, illetve haladéktalanul megkezdték a szerződéseik felülvizsgálatát és megszüntetését.

A Közbeszerzési Döntőbizottság csak olyan beszerzéseket vizsgál, amelyeket az alapítványok az önkéntes kérelem előtt kötöttek, mivel ezt követően minden beszerzést, amely a közbeszerzési törvény hatálya alá tartozik, közbeszerzés útján bonyolítottak le.

A szerkesztő ajánlja

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.