Reálgazdasági lépéseket sürget Chikán Attila

tt

2012. április 19., csütörtök 15:43, frissítve: csütörtök 15:43

Pályakorrekcióra van szükség ahhoz, hogy a versenyképességi rangsorban Magyarország visszaszerezze a 10 évvel ezelőtti helyét – mondta Chikán Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) professzora az egyetemen tartott csütörtöki konferencián, amelyet a Gáspár Pál Közgazdaságtudományi Emlékalapítvánnyal közösen rendeztek.

A helyzettel való reális szembenézést nevezte elsődleges szempontnak Chikán Attila, hozzátéve, hogy a 10 év alatt meghirdetett egymillió munkahelynek például nincs realitása.

Az egyetemi tanár előadásában sürgette az EU/IMF-megállapodást, a bankokkal való tárgyalások után a hitelezés felpörgetését, és a termelékenység javulását szolgáló reálgazdasági lépéseket, emellett az innováció támogatását.

Amíg nincs gazdasági növekedés, alig nő a foglalkoztatás, és az adórendszer a szétesés jeleit mutatja, addig nincs esély a versenyképesség javítására – hangsúlyozta az első Orbán-kormány volt gazdasági minisztere.
Egy konkrét példával jellemezte Chikán Attila a kormányzati „állapotokat”: amíg a közösségi közlekedés a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz tartozik, addig a logisztika a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz.

Az emlékülésen tartott panelbeszélgetésen Bod Péter Ákos, a BCE egyetemi tanára kifejtette: meg kell kötnie Magyarországnak az EU/IMF-megállapodást, mert a jelenlegi kamatszint aligha tartható. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábbi elnöke szerint Magyarország nem tudja megjátszani a „török kártyát”, azaz elhúzni a tárgyalásokat megállapodás nélkül, mert például nincs évi ötszázalékos gazdasági növekedés, és az adósság kinövésére sem látszik reális lehetőség.

Az EU/IMF-megállapodás nélkül a jelenlegi kormány nem lesz képes az országot visszavezetni a növekedési pályára, és akkor szembe kell néznie azzal, hogy a kormányzása után, 2014 végén az egy főre jutó magyar GDP még mindig alatta lesz a válság előtti 2008. évinek – magyarázta Bod Péter Ákos.

Szükség van EU/IMF-megállapodásra – hangoztatta Csillag István, az Óbudai Egyetem docense. A Medgyessy-kormány volt gazdasági minisztere szerint egy EU/IMF-megállapodással a jelenlegi kormány hitelességet is kölcsönözhet magának, nem is beszélve arról, hogy az adósság finanszírozása jóval olcsóbb lenne.
A jelenlegi gazdaságpolitika legnagyobb problémája a kiszámíthatatlanság – állította Csillag István, aki úgy látja, hogy a jelek szerint a kormány nem óhajt megállapodást kötni az EU/IMF párossal.

Ötvenszázalékos esély van az EU/IMF-megállapodásra – közölte Zsoldos István. A Mol vezető közgazdászának értékelése szerint a gazdag, EU-tag Magyarországgal szemben az IMF-nek más – részben politikai – elvárásai vannak, mint egy-egy szegényebb országgal szemben. Ha lesz megállapodás, akkor is elképzelhető, hogy a negyedévenkénti IMF-felülvizsgálat során nehézségekkel kell szembenéznie a kormánynak, ha a hitelfelvételkor kialkudott feltételeket nem sikerül maradéktalanul teljesíteni – tette hozzá a Mol vezető elemzője.

A panelbeszélgetés részvevői egyetértettek abban, hogy EU/IMF-megállapodás nélkül is szükséges végrehajtani azokat a reformokat és költségvetési kiigazítási lépéseket, amelyeket az EU/IMF páros a tárgyalások feltételéül szabott. Ellenkező esetben a pénzpiac, azaz a befektetők nem lesznek hajlandók finanszírozni Magyarországot, és ebből kiindulva az EU/IMF-tárgyalások sikeres befejezése lenne a kedvezőbb megoldás – hangzott el a panelbeszélgetésen.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.