Recesszióba került a spanyol gazdaság

TK

2012. május 17., csütörtök 10:51

A spanyol gazdaság recesszióba került az első negyedévben – az ország statisztikai hivatalának csütörtökön ismertetett végleges adatai szerint.

A hazai össztermék (GDP) a március végével záródott három hónapban 0,3 százalékkal csökkent, miután az előző három hónapban is 0,3 százalékkal zsugorodott. Ezzel technikai értelemben recesszióba kerül az ország gazdasága.

Csütörtökön közölt végleges számok szerint az első negyedévi GDP 0,4 százalékkal csökkent éves viszonylatban, miután a tavalyi utolsó három hónapban még 0,3 százalékkal nőtt éves összehasonlításban.

Az első negyedévben elsősorban a lanyhuló lakossági kereslet miatt folytatódott a spanyol gazdaság zsugorodása, amit részben a hazai megszorítások, illetve az európai adósságválság általános hatásai okoztak. Az első negyedévben 2010 óta a legalacsonyabb szintre csökkent a lakossági fogyasztás és a fogyasztói bizalom.

A spanyol központi bank az idei év egészére 1,5 százalékos GDP-visszaesést vár. A BBVA pénzügyi elemző ugyancsak nemrég ismertetett előrejelzése szerint a spanyol gazdaság az idén 1,3 százalékkal zsugorodik, jövőre viszont már 0,6 százalékkal növekszik.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.