Rogán elismerte: a multik fizették a tanácsadót

2017. október 18., szerda 05:45, frissítve: szerda 15:19

Miközben egyes nyugat-európai ország diplomatáinak 4500 forintnál nagyobb értékű ajándékot sem szabad elfogadniuk, a hazai politikai elitre aligha vonatkoznak effajta szigorú erkölcsi szabályok. Sőt, még nyíltan meg is osztják az olyan történeteket, amikor egy magáncég finanszírozott meg egy, a párt szempontjából fontos találkozót. Az interneten elérhető felvételek tanúsága szerint Rogán Antal fideszes politikusként pontosan ezt tette, amikor nyilvánosan elismerte, hogy nyolc évvel ezelőtt az ő meghívására érkezett Magyarországra Barack Obama amerikai elnök kampányfőnöke, David Plouffe. Ahogy lapunk korábban beszámolt róla, 2009-ben a Magyar Telekom piacvezető mobilszolgáltató óriási szívességet tehetett a Fidesznek, amikor megszervezte és egy közvetítőn keresztül kifizette David Plouffe budapesti előadását. Csak az amerikai kampánytanácsadó díja – utazással együtt – több mint 13 millió forint volt, és ebben nincs benne a Kempinski Hotel hasonló nagyságrendű számlája a rendezvényről. (Az amerikai–magyar kapcsolatok alakítása szempontjából ez egy fontos találkozó volt a demokrata Obama bizalmasa és a 2010-es választásokra készülő és egyértelműen esélyes Fidesz között).

Rogán Antal még 2009-ben, a TV2 Mokka című műsorában elmondta, hogy személyes vendéglátóként ő hívta meg David Plouffe-ot.

Megemlítette ugyanakkor, hogy egy üzleti találkozókra szakosodott céget is bevontak a szervezésbe. – Mint szervezet nem, mint magánszemély igen – mondta végül a meghívó személyét firtató kérdésre. A beszélgetés egy későbbi időpontjában megemlítette Rogán Antal, hogy egy éve készült arra, hogy meghívja az amerikai szakembert, Obama elnök bizalmasát. – A magyarországi nagy multinacionális cégek vezetőinek egy jelentős része ott volt a tegnapi ebéden. És ők fedezik ebből a szempontból a költségeket, tehát ez a magyar adófizetőknek vagy a Fidesznek mondjuk éppenséggel egyetlen fillérjébe sem került – mondta szó szerint Rogán Antal a tévéműsorban.

A multinacionális cégeknek szigorú antikorrupciós szabályzatuk van, amely szerint tilos bármilyen szívességet, avagy annak látszó gesztust tenni a politikai élet képviselőinek. Ezt jól tudta a Magyar Telekom vezérigazgatója, Christopher Mattheisen is, ezért kérte fel Somogyi Péter cégét a 2009. december 1-jei előadás és az azt követő szűkkörű ebéd megszervezésére. Somogyi Péter lapunknak elmondta, hogy a Kempinski Hotelben volt David Plouffe előadása, a sajtónyilvános eseményen mintegy kétszázan vettek részt. Ezt követően volt a szűkkörű ebéd, ahol már csak 16 személyre terítettek. Mindkét rendezvényt ő fizette ki, és az egyedüli szponzor, amely hozzájárult a költségekhez, a Magyar Telekom volt. Ezért nem véletlen, hogy a fideszes politikusok és a Magyar Telekom munkatársai voltak többségben a kampányfőnök előadását követő zártkörű ebéden. – David Plouffe és Habony Árpád között ültem. Nekem kellett fordítani Obama kampányfőnöke és Orbán Viktor tanácsadója között – hangsúlyozta lapunknak Somogyi. A Fidesz részéről Kubatov Gábor pártigazgató, Nyitrai Zsolt operatív igazgató, Gyürk András kampányfőnök, illetve Rogán Antal, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Heim Péter, Szijjártó Péter és Andy Vajna voltak jelen. A Magyar Telekomot pedig Christopher Mattheisen vezérigazgató és Winkler János igazgatósági tag képviselte, illetve három meghívott vendég. Korábban azt írtuk, hogy Fellegi Tamás a cég igazgatójaként vett részt az eseményen. Fellegi Tamás lapunknak azt írta ma reggel, hogy akkor már nem dolgozott a Telekomnál, egyébként valóban részt vett az ebéden.

Somogyi szerint az Obama kampányfőnökével összehozott találkozó lényegében a Telekom egyfajta ajándéka volt a Fidesznek, amelyről ekkor már tudni lehetett, hogy megnyeri a 2010-es választásokat. – Amit Rogán Antal mondott a televízióban, az a korrupció definíciója – tette hozzá Somogyi Péter. A Magyar Telekom annyit közölt lapunkkal, hogy az Iwiw közösségi oldal tulajdonosaként szponzorálta az eseményt, amely nyilvános volt. Azt is tagadták, hogy a cég vezérigazgatója bármilyen szívességet kért volna Somogyi Pétertől.

Lapunk úgy értesült, hogy a Magyar Telekomnál mindezek ellenére belső vizsgálatot rendeltek el cikkünk megjelenését követően.

Szigetvári bejelentést tesz a Deutsche Telekom felügyelőbizottságánál

Szerdán az Együtt közleményben azt írta: Szigetvári Viktor, a párt választmányának elnöke elfogadhatatlannak tartja, hogy hazánk egyik meghatározó, multinacionális vállalatának vezetője saját cége etikai kódexét megkerülve a kormányra készülő Fidesznek kívánt bújtatott pártfinanszírozással szívességet tenni. „Ez nem egy sima konferenciaszponzoráció volt, hanem politikai szívesség, amivel a Magyar Telekom dicstelen szerepet játszott az elmúlt években az orbáni illiberális rezsim közvetett konszolidálásában. Ennek kulcsmozzanata volt az Origo hírportál tudatos átjátszása a Fidesznek, ami nagymértékben rombolta a magyar sajtószabadságot” – fogalmaztak.

Az Együtt választmányának elnöke szerint egy politikai párt számára tett 15 millió forintnyi szívesség, aminek leplezése érdekében egy harmadik felet vettek igénybe, felveti a társaság etikai szabályai megsértésének gyanúját. Éppen ezért Szigetvári Viktor etikai kifogással élve bejelentést tesz a Deutsche Telekom felügyelőbizottságánál, amely társaság a Magyar Telekom meghatározó tulajdonosa.

Cikkünkben arról számoltunk be, hogy Fellegi Tamás a cég igazgatójaként vett részt az eseményen. Fellegi Tamás lapunknak azt írta szerda reggel, hogy akkor már nem dolgozott a Telekomnál, egyébként valóban részt vett az ebéden.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.18.

A szerkesztő ajánlja

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Seszták beismerése és a Tolvajok utcája: megvan Kisvárda „nettó befizetője”

Milyen áron készülnek az ország keleti csücskében búvó kisvárosban a nagy látványberuházások?

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.

Ficsor Benedek

Az Iparművészeti élén a „Fidesz Hagyó Miklósa”

Az Iparművészeti főigazgató-helyettesi székében tűnt fel Simon Péter vállalkozó, aki kis híján csődbe vitte Szentendrét.

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.