Rogán indítványait támogatja Simor

TK

2011. december 19., hétfő 12:25

Rogán Antal (Fidesz) újabb indítványokat tesz majd azért, hogy módosítsák a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló, a nemzetgazdasági miniszter által a parlament elé terjesztett törvényjavaslatot; ezekről a gazdasági és informatikai bizottság hétfő délutáni ülésén dönt majd.

A bizottság délelőtti ülésén jelen lévő Simor András, a jegybank elnöke azt kérte, hogy szánjanak több időt a törvény előkészítésére. Rogán Antal, a gazdasági és informatikai bizottság elnöke úgy nyilatkozott, hogy elegendő lesz az idő az előkészítésre és bejelentette, hogy újabb módosító indítványokat készít, amelyeket délután a gazdasági bizottság megtárgyal.

A fideszes politikus pénteken a jegybanktörvényhez már két módosító indítványt nyújtott be az Országgyűlésnek. Ezekről támogatólag nyilatkozott a bizottsági ülésen jelen lévő Simor András jegybankelnök és a kormány képviseletében Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NMG) helyettes államtitkára.

Simor András az ülésen felhívta a figyelmet arra, hogy érdemes megfontolni az Európai Központi Bank (EKB) jegybanktörvény-tervezetéről nyilvánosságra hozott nagy jelentőségű kritikáit és félő, hogy a gyors törvényhozásban hiba születhet. Kritikai érte – fűzte hozzá – a monetáris tanács tagjainak számát, kinevezési rendjét, az alelnökök számát, az MNB elnökének a Költségvetési Tanácsban betöltött szerepét. Hozzátette: az Európai Unió (EU) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációja nyilvánvalóvá tette, hogy múlt heti, idő előtti hazatérésük egyik oka a jegybanktörvény tervezete volt.

Simor András szerint ezért alaposan meg kellene fontolni a módosító javaslatokat, ehhez több időre lenne szükség. „Attól félek, hogy a jegybanktörvény idei elfogadása kicsit hazárdjáték az ország pénzügyi biztonságával” – fogalmazott az MNB elnöke, azt kérve, hogy fontolják meg minden lépésnek a következményét, amelyek nagyon súlyosak lehetnek.

Rogán Antal erre válaszul azt mondta, hogy megpróbálják összefoglalni az EKB észrevételeinek jelentős részét, amelyekkel egyetértenek, azokat módosító indítvány formájában beterjesztik. Közölte: pénteken az Országgyűlés a módosító indítványokról dönt, és ha maradnak nyitott ügyek, akkor azokat zárószavazás előtti módosító indítványként is rendezni lehet. Azt mondta még, hogy a tervek szerint a parlament a két ünnep között két ülést is tart, még ott is alakítható a szöveg. Szerinte elegendő a munkához a rendelkezésre álló időkeret.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Rogán Antal pénteken benyújtott két javaslata szerint kikerülne az eredeti előterjesztésből az a rész, amely szerint az MNB alkalmazottainak havi bére nem lehet több az MNB alelnökeinek bérénél. A másik módosítás pedig beemelné a törvénybe a makroprudenciális felügyeletre vonatkozó szabályozást, mivel – ahogy az indoklás fogalmaz –- ezt tartalmazta a kormány által az EKB-nak megküldött szövegtervezet; az EKB azt a változatot véleményezte, és azt támogatta.

A nemzetgazdasági miniszter múlt szerdán terjesztette az Országgyűlés elé az MNB-ről szóló törvényjavaslatot, amelynek általános vitáját pénteken folytatta le a parlament, és amely a tervek szerint január 1-jén lép hatályba.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.