Románia: Kiűznék a városokból a füstokádó roncs kocsikat

2017. november 2., csütörtök 18:25, frissítve: péntek 07:22

Megfékeznék a román hatóságok a használt gépkocsik masszív importját, amely nem várt mértékben felpörgött a regisztrációs illeték hatósági eltörlése nyomán. A környezetszennyező autók számának látványos megugrása miatt már nemcsak a bukaresti kormány, de a nagyvárosok önkormányzatai is speciális behajtási díj bevezetését fontolgatják. A román kormány idén február elsejei hatállyal vezette ki a gépkocsik első forgalomba íratásakor felszámolt speciális adót, ezáltal olcsóbban lehet használt autó birtokába jutni. Nem véletlenül, hiszen az ország 2007-es uniós csatlakozása után bevezetett, környezetvédelmi bélyegilletéknek és autóregisztrációs díjnak egyaránt nevezett adónem például az Euro 3-as besorolású gépkocsik esetén az autó árának a felét is meghaladhatta.

A regisztrációs adó vagy a környezetvédelmi illeték eddig bevezetett változatairól rendre kiderült, hogy sértik az uniós jogot, és mindegyik próbálkozásnak az lett a vége, hogy a román állam futószalagon veszítette el a megsarcolt gépkocsi-tulajdonosok által indított kártérítési pereket, vagy önként visszafizette a járművek forgalomba íratásakor beszedett illetéket. Az illeték eltörlése nyomán ugyanakkor óriási mértékben megnőtt a kereslet elsősorban a nyugati használt autók iránt: idén az év első kilenc hónapjában közel 378 ezer, másodkézből származó gépkocsit írattak forgalomba Romániában, nyolcvan százalékkal többet, mint 2016 hasonló időszakában.

Nehezen veszik fel a versenyt az autódömpinggel a gépkocsi-nyilvántartó hivatalok, ahol fél évbe is beletelik, amíg egy tulajdonos megkapja a műszaki engedélyt és a végleges rendszámot az autójára. Különben az import használt autók száma ötször magasabb az újonnan vásárolt személygépkocsikénál, amelyekből idén eddig 78 769 fogyott Romániában. Hasonló tendenciára – kisebb mértékben – eddig csak 2012-ben volt példa, amikor a regisztrációs díjnak az Európai Bizottság felszólítására történő ideiglenes felfüggesztése nyomán egész évben 175 ezer használt külföldi személygépkocsi gurult be az országba. A kialakult helyzet miatt Bukarest szociáldemokrata főpolgármestere kifakadt a balliberális kormányra, helytelenítve, hogy a regisztrációs adó megszüntetésével „rászabadította” az országra „Európa négykerekű roncsait”. Gabriela Firea bejelentette, kikéri a kétmilliós főváros lakosságának véleményét egy új környezetvédelmi illeték bevezetéséről, és ha a lakosok beleegyeznek, a közeljövőben kivetik az adót azokra a sofőrökre, akik be kívánnak hajtani Bukarest belvárosába.

A felpörgött gépkocsivásárlás a többi romániai nagyvárost is lépéskényszerbe hozta. Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere lapunk kérdésére elmondta, a helyi önkormányzat már hónapok óta fontolgatja, hogy különdíjat vet ki a kincses város központjába behajtó gépkocsik tulajdonosaira. – Mindenképpen gondolkodunk hasonló speciális illeték bevezetésén, hiszen a gépkocsik számának növekedése Bukarest után nálunk érezhető leginkább – nyilatkozta az alpolgármester. Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter pedig közölte, új illetékkel fogják pótolni a gépkocsi-regisztrációs adót, a járműtulajdonosok a jövő év elejétől többletdíjat lesznek kénytelenek fizetni az Euro 2-es, Euro 3-as és Euro 4-es környezetvédelmi besorolású autók után.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.11.02.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.