Simor fizetése miatt drágább az élet?

LM

2012. április 20., péntek 19:56, frissítve: péntek 20:02

Január vége óta nem mért szintre, 600 bázispont közvetlen közelébe emelkedett a pénteki londoni kereskedésben a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása.

Londoni felzárkózó piaci elemzők szerint a globális kockázatvállalási hajlandóság általános gyengülése mellett helyi tényezők – elsősorban az IMF/EU-tárgyalások elhúzódása – miatt is drágulnak a magyar szuverén adósság törlesztésbiztosítási kontraktusai. A piacon kezd körvonalazódni az a kockázati forgatókönyv, hogy Magyarország nem jut megállapodásra új IMF/EU-hitelprogramról a valutaalappal és az unióval – vélekedtek hétfői helyzetértékelésükben a Commerzbank elemzői.

A legnagyobb londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar szuverén kötvényadósság törlesztésének leállására köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a péntek délutáni jegyzésben 598 bázispont környékén mozgott az előző esti 595,65 bázispontos záró után. A magyar CDS-árfolyamok egy hónapja, március 20-án 522 bázisponton zártak.

Drágulás

A péntekre kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre jelenleg 600 ezer euróhoz közeli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási tranzakciókat a londoni piacon, csaknem 80 ezer euróval drágábban, mint egy hónapja.

Az egyik vezető londoni pénzügyi elemzőcég, a 4cast felzárkózó piaci közgazdászai befektetőknek összeállított új helyzetértékelésükben kimutatták, hogy az ötéves szuverén lengyel kötvénykötelezettségek CDS-kontraktusai ugyanezen idő alatt 40 bázisponttal, Románia törlesztéskockázat-biztosítási tranzakciói 36 bázisponttal emelkedtek, a cseh CDS-középárfolyam pedig 18 bázisponttal csökkent. Csehország államadósság-törlesztési kockázatának biztosítási ügyleteit a pénteki londoni kereskedésben mindössze 112 bázisponton árazta a piac.

A térséginél magasabb magyar CDS-árazást a 4cast elemzői szerint egyértelműen az IMF/EU-tárgyalások megkezdésének „makacs késedelme” okozza.

Jegybanktörvény

Az egyik legnagyobb citybeli befektetési bankcsoport, a Barclays Capital felzárkózó piaci elemzői pénteki helyzetértékelésükben „talányosnak” minősítették, hogy a kormány miért akar a jegybanktörvényen olyan módosításokat végrehajtani, amelyeket nem támogat teljes mértékben az EKB, az Európai Bizottság és az IMF.

Német gazdaságkutató intézetek szerint elveszítette függetlenségét, és közvetett módon egyes tagállamok pénzügyeit védi az Európai Központi Bank (EKB) – írta a Magyar Nemzet.

A ház szerint mindazonáltal előrelépésnek tekinthető, hogy a kért módosítások közül néhányat hamarosan törvénybe iktatnak, és erre az EU-bizottság is kedvező előzetes reakciót adott, ami arra vall, hogy a brüsszeli testület gondosan tanulmányozni fogja a módosításokat, és az egyeztetések addig is folytatódhatnak – áll a Barclays Capital pénteki londoni értékelésében.

Vegyes véleményeket adtak az IMF/EU-tárgyalások kilátásairól csütörtöki helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó térségi elemzők. Az új prognózisok között van olyan, amely szerint júniusra elérhető Magyarország és a nemzetközi szervezetek megállapodása a finanszírozási programról.

A ház elemzői ugyanakkor valószínűnek nevezik, hogy a bírák nyugdíjkorhatárával és az adatvédelmi hatósággal kapcsolatos eljárások az EU-bíróság elé kerülnek.

Nem szokatlan

A Barclays Capital szerint ez nem szokatlan, számos más EU-tagállam ellen is folynak kötelezettségszegési eljárások, ám Magyarország esetében a nehézség abból adódik, hogy a jelek szerint az EU-bizottság ezeknek a kérdéseknek a megoldásáig nem hajlandó előrelépni a finanszírozási csomagról szóló tárgyalások ügyében sem.

Simor fizetése

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó térségi elemzői szintén pénteken összeállított helyzetértékelésükben úgy vélekedtek, hogy az IMF/EU-tárgyalásokkal kapcsolatban az elmúlt napokban elhangzott magyar kormányzati nyilatkozatok „névértéken meglehetősen pozitívak”, ugyanakkor „nem világos”, hogy az EU-bizottság és az EKB miért fogadná el maradéktalanul a jegybanktörvényhez beterjesztett módosítási javaslatot, még akkor is, ha – amint a nemzetgazdasági minisztérium közleményében szerepelt – Simor András MNB-elnök fizetése maradt az egyetlen megoldatlan kérdés.

A Morgan Stanley elemzői szerint igaz lehet az a kormányzati érv, hogy az IMF/EU-tárgyalások előfeltételeit eddig nem részletezték egyértelműen. A cég londoni szakértői ugyanakkor közölték: saját értelmezésük szerint a Magyarország ellen indított összes kötelezettségszegési ügy rendezése tekintendő a hivatalos IMF/EU-tárgyalások előfeltételének.

A Morgan Stanley elemzői szerint az talán még könnyen elképzelhető, hogy az adatvédelmi ügy a tárgyalások veszélyeztetése nélkül eljuthat az EU-bírósági szakaszba, a bírák szolgálati viszonyának ügye azonban a ház pénteki értékelése szerint ennél komolyabbnak tűnik, és érdemi akadályává válhat a tárgyalások hivatalos megkezdésének.

Jó hír

A Morgan Stanley szerint „a jó hír az”, hogy hamarosan valószínűleg „sokkal tisztább lesz a kép”, három okból: a hétvégén magyar delegáció is jelen lesz az IMF washingtoni közgyűlésén, és „várhatóan lesznek nyilatkozatok”. Emellett Orbán Viktor miniszterelnök a jövő héten Brüsszelben találkozik José Manuel Barroso EU-bizottsági elnökkel, és a tárgyalások utáni nyilatkozatokból valószínűleg fény derül arra, hogy az Európai Bizottság pontosan mit is vár Magyarországtól. Végül pedig Brüsszel várhatóan hamarosan nyilvánosságra hozza hivatalos álláspontját a kötelezettségszegési kérdésekben küldött magyar válaszok ügyében – áll a Morgan Stanley pénteki londoni elemzésében.

„Gyorsan halad” az Európai Bizottság a Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárások keretében legutóbb adott válaszok elemzésével, és a testület „rövidesen” készen lehet az azokkal kapcsolatos döntésre – jelezte pénteken Brüsszelben az európai uniós végrehajtó testület szóvivője.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.