Simor tudakozódna a tranzakciós illetékről

PR

2012. június 29., péntek 15:25, frissítve: péntek 15:25

Simor András jegybankelnök levelet küldött Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének, amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy a tranzakciós illeték módosító javaslatáról egyeztetni kell az MNB-vel és az EKB-val, ami eddig nem történt meg.

A jegybank pénteki tájékoztatása szerint a levélben, amelyről másolatot kapott Nyikos László, a költségvetési bizottság elnöke is, Simor András ismertette: a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény értelmében az MNB feladataival kapcsolatos jogszabálytervezetekről ki kell kérni az MNB, illetve az Európai Unió működéséről szóló szerződés alapján az Európai Központi Bank véleményét. Ez azonban a pénzügyi tranzakciós illetékről az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottsága által benyújtott módosító javaslattal kapcsolatban ezidáig nem történt meg.

A költségvetési bizottság csütörtökön benyújtott módosító javaslata egyebek mellett az illeték személyi hatályát – meghatározott kivételektől eltekintve – kiterjesztené a kincstári körben végzett fizetési műveletekre, továbbá részben bevonná az illetékfizetési körbe a Magyar Nemzeti Bankot is.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pedig ugyancsak csütörtökön bejelentette: a foglalkoztatást segítő, 300 milliárd forintos program egyik lába, hogy kiterjesztik az MNB pénzügyi műveleteire a tranzakciós illetéket; ezzel 100 milliárd forintot biztosítanak a programhoz, és ugyanennyit tesznek hozzá a Magyar Államkincstár keretében végrehajtott pénzügyi műveletekre kiterjesztett egyezrelékes pénzügyi tranzakciósilleték-bevételből.

A szaktárca szerint a tranzakciós illeték nem kerülhető el a pénzmozgások külföldre menekítésével, a közterhet nem a polgároknak kell megfizetniük, s az elvonás nagysága 2014-ben nem emelkedik. A Magyar Nemzet megtudta: az Országgyűlés azután szavaz a javaslatról, hogy a kormány és a bankszféra minden részletet tisztázott.

Szijjártó Péter szerint nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában nagyon komoly vita zajlik a tranzakciós adó bevezetéséről, különböző elképzelések futnak, de alacsony mértékű illetékről van szó, az „ebből fakadó bevétel pedig egy egyszerű számtani művelet eredménye”.

A kormány 280 milliárd forint bevétellel mindenképpen számol jövőre a tranzakciós illetékből – mondta korábban Matolcsy Györ gy. A miniszt er jelezte, hogy az illeték korábban bejelentett mértéke (1 ezrelék) n em változik, ám az még kérdés, hogy lesz-e felső korlátja.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.