Sokan nem rendelkeznek az szja 1+1 százalékáról

WL

2012. május 9., szerda 15:16

Még mindig sokan nem rendelkeznek személyi jövedelemadójuk (szja) 1+1 százalékáról – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-vel.

Az szja 1+1 százalékáról bárki rendelkezhet, aki bevallási kötelezettségét személyijövedelemadó-bevallás vagy egyszerűsített bevallás benyújtásával, illetve munkáltatói adómegállapítás útján teljesíti – hívja fel a figyelmet közleményében a NAV.

A rendelkező nyilatkozatokat tartalmazó lap megtalálható a bevallási nyomtatványcsomagban, illetve letölthető a NAV honlapjáról az internetes bevalláskitöltő program részeként is. Abban az esetben, ha az adózó bevallását vagy egyszerűsített bevallását nem papíron juttatja el az adóhatósághoz, hanem elektronikusan küldi be, annak részeként rendelkező nyilatkozatait is eljuttathatja az adóhatósághoz elektronikus úton.

A NAV tájékoztatott: azoknak a magánszemélyeknek, akik bevallási kötelezettségüknek munkáltatói adómegállapítás útján tesznek eleget, a rendelkező nyilatkozatokat tartalmazó borítékra rá kell írniuk adóazonosító jelüket és a borítékot annak ragasztott felületére átnyúlóan, saját kezűleg alá kell írniuk. A rendelkezőnek a nyilatkozatokat tartalmazó borítékot 2012. május 10-ig kell átadnia munkáltatójának.

A rendelkező nyilatkozatok a bevallástól függetlenül postán vagy személyesen is eljuttathatók az adóhatósághoz egy lezárt – a rendelkező magánszemély adóazonosító jelével ellátott – borítékban, illetve elektronikus űrlapként elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül 2012. május 21-ig.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.