Süllő helyett harcsát telepítenek a Tisza-tóba

2012. június 22., péntek 09:30, frissítve: péntek 10:08

A kedvezőtlen időjárás következtében meghiúsult mesterséges süllőszaporítás miatt idén ebből a halfajból nem telepít, ám harcsából a tervezett mennyiség dupláját helyezi ki a tározó vizébe a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.

Hegedűs Gábor, a Tisza-tó halászati hasznosításával megbízott cég ügyvezető igazgatója elmondta: ez évre szóló haltelepítési tervükben 100 ezer előnevelt süllő telepítése szerepelt, ám a szaporítás idején kialakult hideg, szeles időjárás miatt a partnercégüknél végzett előnevelés folyamata eredménytelenül zárult, a kishalak zöme elpusztult.

Jól szaporodott a süllő és a balin

Így tervük ragadozóhalakra vonatkozó részét módosítva úgy döntöttek: 2012-ben az eredeti szándék szerinti 100 ezer helyett kétszer annyi előnevelt harcsát telepítenek a Tisza-tóba. Az alig kisujjnyi méretű halak kihelyezésére várhatóan június 25-én kerül sor Poroszló, Sarud és Abádszalók térségében. A módosítás pénzügyi veszteséget nem okoz a társaságnak, az előnevelt süllőt és harcsát ugyanis azonos áron vásárolják – tette hozzá.

Hegedűs Gábor szerint az arányok eltolódása a népszerű horgászvíz halállományának egyensúlyát sem rövid, sem hosszabb távon nem veszélyezteti, miután tavasszal a süllő és a balin természetes szaporulata is ígéretesen alakult. Közölte: a társaság idén eddig már 200 ezer előnevelt csukával, továbbá 100 mázsa kétnyaras és ugyanennyi háromnyaras, azaz „horogra érett” ponttyal gazdagította a Tisza-tó élővilágát.

Még 200 mázsa ponty érkezik

Emellett a turisztikai főszezon során újabb 200 mázsa fogható méretű pontyot is telepítenek majd. Ennek első szállítmánya várhatóan július első hetében, míg a mennyiség másik része augusztus végén vagy szeptember elején érkezik – fogalmazott az ügyvezető.

Hegedűs Gábor arról is tájékoztatott, hogy a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. 2012-ben összesen több mint 37 millió forintot költ halasításra. Ez közel ötödével kevesebb, mint a 2011-ben e célra fordított összeg. A csökkenés abból adódik, hogy tavaly a két évvel ezelőtti árvizek miatt elmaradt telepítések pótlására plusz forrásokat kellett áldoznia a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.-nek – fűzte hozzá az ügyvezető igazgató.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.