Szabályozatlanság jellemzi az ágazatot

2012. február 24., péntek 06:52

Szabályozatlanság jellemzi a magyarországi létesítménygazdálkodást, amely 400 ezer munkavállalót foglalkoztató, a GDP 7 százalékát, évi mintegy 2000 milliárd forint teljesítményt nyújtó ágazat – hívja fel a figyelmet az év ingatlankezelőjének eddig háromszor megválasztott Dome Facility Services Group Kft. (DFSG) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A létesítménygazdálkodás magába foglalja a kezelt épület műszaki karbantartását, takarítását, őrzés-védelmét, az energiamenedzsmentet, továbbá a munkavégzéshez kapcsolódó szolgáltatásokat, így az étkezést, a járműflotta-kezelést, az információs és kommunikációs szolgáltatásokat, továbbá az egészségügyi, tűzbiztonsági és munkavédelmi szolgáltatást is.

A cégek az egyes részfeladatokat alvállalkozásba adják, így ez az iparág a kisvállalkozások területe, a feladatok pedig jelentős kézi (élő) munkát igényelnek.

A DFSG szerint a szabályozás fogyatékosságának lehet betudni, hogy nincs valamennyi költségre kiterjedő egységes árazás, emiatt a különféle cégek árazásában jelentős különbségek vannak, a végső ár egy a kettő arányú is lehet ugyanazon tevékenységre vonatkozóan. Konszolidált piacokon legfeljebb 30 százalékos az eltérés az árakban – jegyzik meg.

Hiányzik a magyar létesítménygazdálkodásra vonatkozó szabályozásból továbbá a kötelezően előírt felelősségbiztosítás, hasonlóképpen a szakmai képzettséghez kötött jogosultság meghatározása – mutatnak rá.

Az egyes részterületek képzési szabályai ismertek, de nincs stratégiai (felsőfokú menedzser) és taktikai (középfokú létesítménymérnök) szintű létesítménygazdálkodási képzés, ezért nem lehet egységes a vállalati létesítménygazdálkodási kultúra sem – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.