Száz új munkahelyet teremtenek Győrben

2014. augusztus 1., péntek 17:37

Több mint ötmilliárd forintos beruházással száz új munkahelyet teremt a kisalföldi megyeszékhelyen a hengerfejeket és motorblokkokat gyártó, mexikói tulajdonú Nemak Győr Kft.; a fejlesztéshez a kormány 406 milliós egyedi támogatást biztosít – jelentette be pénteken sajtótájékoztatón Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Kiemelte: ahhoz, hogy Magyarország a harmadikról az első helyre ugorhasson azon uniós tagállamok rangsorában, ahol a legmagasabb az ipar GDP-n belüli aránya, nem csupán a négy nagy autógyár, de ezek beszállítóinak jelenléte, fejlődése is fontos. Az autóipari beszállítók világszínvonalú technológiát hoznak Magyarországra – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Stratégiai együttműködés

A magyar autóipar

– A magyar autóiparban jelenleg 712 vállalat 126 900 embert foglalkoztat, ami 14 900-zal több, mint tavaly a hasonló időszakban.

 

Stratégiai megállapodást kötött a kormány és a Schwarzmüller Járműgyártó Kereskedelmi Kft. hétfőn.

Emlékeztetett, hogy 2010-ben a kormánynak súlyos döntést kellett hoznia arról, milyen útra kívánja terelni az országot; akkor az újraiparosítás válaszát adták, abból kiindulva, hogy „Magyarország akkor lehet igazán erős, ha erős termelőszektorral rendelkezik”.

Megjegyezte, hogy ehhez szükség volt az adórendszer, a felsőoktatás és a szakképzés átalakítására, valamint kellően rugalmas és garanciákat nyújtó munkajogi rendszert kellett kialakítani. Kiemelte: az első negyedévben a gazdaság 3,5, a beruházások pedig 2,6 százalékkal múlták felül az egy évvel korábbi értéket. Az államtitkár közölte, hogy a kormány stratégiai együttműködési megállapodást kíván kötni a Nemak Győr Kft.-vel.

A legnagyobb független

David Toth, a Nemak Győr Kft. ügyvezetője elmondta: a hőkezelő csarnok berendezését és gépek beszerzését tartalmazó beruházás eredményeként 2016 végére 898-ra bővül a társaság munkavállalóinak száma. Emlékeztetett arra: a Nemak csoport a világ legnagyobb független, azaz nem autógyártó vállalathoz tartozó hengerfej- és motorblokk-gyártókapacitásával rendelkezik, amely 34 üzeméből 48 járműgyárral áll üzleti kapcsolatban, ezek közé tartozik az Audi, a BMW, az Opel és a Renault is.

Egy munkás a Nemak Győr Kft. üzemében
Egy munkás a Nemak Győr Kft. üzemében
Fotó: Nyikos Péter / MTI

Az eseményről kiadott közlemény szerint az 5,6 milliárd forint értékű beruházás jövőre kezdődik és 2017-re készül el.

David Toth februárban az MTI érdeklődésére azt közölte: a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. 150 millió eurós árbevétele tíz százaléknál is magasabb bővülés 2012-höz képest, ami visszatérés a 2008-ban kitört válságot megelőző egy évtized emelkedéséhez, az idei célkitűzés pedig a 165 millió euró elérése.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.