Százezer tonna metánt hagytak elszállni

MTI

2016. február 25., csütörtök 22:40

Százezer tonna metán került a levegőbe az októbertől februárig tartó, Los Angeles környéki óriási gázszivárgással.

Ennyi metán üvegházhatása megegyezik azzal, amennyit több mint félmillió személyautó okoz egy év alatt az Egyesült Államokban – közölték amerikai kutatók a Science című szaklap legújabb kiadásában.

Az Aliso kanyonhoz vezető tározóaknán keletkezett léket február 11-én, több mint három és fél hónapon át tartó szivárgás után sikerült eltömíteni. A masszív metángázömlést az amerikai történelem legnagyobb gázkitörése, a 2010-es mexikói-öbölbeli olajkitörés óta a legnagyobb természeti katasztrófának minősítik.

A Los Angeles északi részén lévő föld alatti gáztározóból egy léken keresztül 112 napon át áramlott az üvegházhatású metán. Egy ilyen véletlen baleset a földgázkitermelés során megmutatja, milyen könnyen veszélybe kerülhetnek a helyi és az országos klímavédelmi stratégiák. Az egy évre szükséges gázkészlet egytizedét világszerte ilyen föld alatti tározókban tárolják – írják a szakértők.

Stephen Conley, a davisi Kaliforniai Egyetem kutatója és munkatársai tanulmányuk elkészítéséhez azokat az adatokat elemezték, amelyeket a november 7. és február 13. között végzett 13 tudományos mérőrepülés során gyűjtöttek.

Januárban szükségállapotot hirdettek a gáztározóhoz közeli Porter Ranchon, az egyik északi Los Angeles-i elővárosban. Csaknem 11 ezer lakót telepítettek ki, sokan hányingerre, orrvérzésre és fejfájásra panaszkodtak.

„A metánszivárgás mértéke hihetetlenül nagy volt, a legnagyobb, amit valaha láttunk” – mondta Donald Blake, a tanulmány társszerzője, aki harminc éve méri a levegőben lévő szennyező anyagokat szerte a világon. A tudós szerint előfordult, hogy óránként 4,5 tonna etán és akár 60 tonna metán is távozott a léken át. Ez a mennyiség egy nap alatt egy akkora ballont lett volna képes megtölteni metánnal, mint a híres, 90 ezer férőhelyes kaliforniai Rose Bowl stadion.

Az érintett település talaj közeli levegőjében Blake nagymértékben talált egyéb veszélyes anyagokat is, például rákkeltő benzolt és egészségkárosító xilolt.

Csak Kaliforniában 340 föld alatti földgáztározó van, ezek közül 160-at az a Southern California Gas üzemeltet, amelyet a Porter Ranch-i szivárgásért is felelőssé tettek. Jelenleg azt vizsgálják, mi okozta a gázkitörést 2400 méteres mélységben, és miért tartott olyan sokáig a megfékezése.

Az Aliso kanyonnal összeköttetésben álló gáztározó a negyedik legnagyobb az Egyesült Államokban. Elég földgázt tárolnak itt ahhoz, hogy egy hónapon át ellássa Dél-Kaliforniát. Az aknát 1953-ban fúrták olajkitermelés céljából, a 70-es évek óta használták földgáz tárolására.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.