Szédítő áremelkedés: sokaknak már csokkal is csak álom az új lakás

2018. február 19., hétfő 06:36, frissítve: hétfő 13:22

Megállíthatatlannak tűnik az új építésű lakások áremelkedése – főképpen Budapesten. Az OTP Ingatlanpont friss elemzése szerint a fővárosban egy év alatt az átlagos négyzetméterárak 70 ezer forinttal 620 ezer forintra emelkedtek. Ez már most azt jelenti, hogy egy háromgyermekes házaspár által igénybe vehető tízmillió forintos otthonteremtési kedvezmény (csok) még a hozzá felvehető újabb tízmillió forintos, kedvezményes kamatozású hitellel együtt sem közelíti meg azt az értéket, amelyből egy ekkora családnak kényelmes méretű otthont lehet vásárolni.

Rossz hír a saját lakásra áhítozóknak, hogy az áremelkedés üteme valószínűleg nem fog megállni. Ahogy arról már többször beszámoltunk, 2019 végén megszűnik ugyanis az új építésű otthonokra kedvezményes, jelenleg ötszázalékos áfakulcs. A 2020-ban el-, illetve átadott ingatlanok után így már várhatóan 27 százalékos általános forgalmi adót kell fizetni. Vagyis 22 hónap múlva kereken 22 százalékponttal lehet magasabb az áfa, amit nemcsak a beruházók, hanem a vásárlók zsebe is megérez majd.

Idén egyébként pont az áfaváltozás miatt a tavalyinál is több új lakást adnak át. A Budapesten 2018-ban birtokba vehető otthonok száma elérheti a tízezres „álomhatárt” is, mert a beruházók építkezési hajrába fogtak. Az összefoglaló megjegyzi: az adóemelés előtti nagy sietség miatt ugyanakkor nem példa nélküli az sem, hogy egy beruházó végül visszalép, mivel nem látja biztosítottnak, hogy határidőre valóban elkészül az épülettel, és addigra a tervezett lakások a lakhatási engedélyt is megkapják. Az engedélyek kiadása ugyanis hónapokat vehet igénybe. Az ingatlanszektorban emellett egyre többet hallani határidőcsúszásokról, nem megfelelő minőségű kivitelezésről vagy folyamatosan emelkedő költségekről.

„A banki finanszírozású beruházások esetén a pénzintézetek nagyon szigorú előírásokat követve vizsgálják meg az építkezés minden elemét. Ez garanciát jelent a vásárlók számára, hogy pontosan azt a lakást, annyiért és akkor kapják meg, ahogy az előszerződésben megállapodtak” – mondta el Homolya Gergely, az OTP Ingatlanpont új építésű ingatlanokkal foglalkozó projektmenedzsere. A szakember úgy véli, hogy az új lakások iránti kereslet nem fog csökkenni a következő években sem, és az áremelkedés továbbra is látványos marad. „Azt tanácsolom, hogy aki befektetésben gondolkozik, mihamarabb forduljon ingatlanszakértőhöz” – fogalmazott.

Az Ingatlan.com elemzése is megállapította, az év eddig eltelt részében lendületben maradt a lakáspiac. Az első hat hétben a kereslet 23 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint idén is erős év lesz a lakáspiacon. A kereslet felfutása mellett a kínálat csupán 12 százalékkal nőtt, ami azt jelzi, a kínálatba frissen bekerülő lakások tulajdonosai a korábbinál több érdeklődőre számíthatnak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.19.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.