Szelektív hulladékfeldolgozó épülhet

2012. február 13., hétfő 14:58

Százhuszonhét Vas megyei településen kezdődhet meg, vagy kerülhet magasabb szintre a szelektív hulladékkezelés az uniós támogatással tervezett nyugat-dunántúli regionális hulladékkezelési projekt alapján, amelynek lakossági fórumai jelenleg is zajlanak a megyében – közölte az MTI érdeklődésére hétfőn Marton Zsolt, a regionális hulladékkezelési önkormányzati társulás elnöke.

A csaknem 2 milliárd forintot igénylő beruházás az Európai Unió Kohéziós Alapjának támogatásával a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretén belül valósulhat meg 2014 végéig , ha a pályázat második fordulójában is kedvező lesz a döntés – mondta.

A kétfordulós pályázat során az első fordulóban az unió támogatta egy olyan hulladékgazdálkodási program megtervezését és előkészítését, amely mindenben megfelel a XXI. század igényeinek – fűzte hozzá.
A projekt a megvalósítás szakaszába érkezett, a tervek szerint idén indul az építkezés, és 2014 második felében már működnie kell az új hulladékkezelési rendszernek – tájékoztatott Marton Zsolt (Fidesz), aki Szombathely alpolgármestere is.

A beruházás eredményeként a szelektív hulladékkezelő központ – „válogatómű” – Szombathelyen épül meg, hét vasi településen létesül hulladékudvar, megyeszerte 80 darab úgynevezett hulladékszigetet és 150 üveggyűjtő pontot alakítanak ki – sorolta.

Megszervezik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést, 27 ezer 500 darab házi hulladékkomposztáló edényzetet bocsátanak a lakosság rendelkezésére, a szelektíven gyűjtött hulladék elszállításához pedig gépjárműveket is beszereznek – tájékoztatott az önkormányzati társulás elnöke.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.