Megnyílt az út Magyarország előtt

NT

2012. április 25., szerda 18:33, frissítve: szerda 18:52

Magyarország Európai Unió melletti állandó képviseletének vezetője szerint az Európai Bizottságnak a Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatos szerdai döntései azt mutatják, hogy a magyar fél fontos és jó eredményeket ért el a végrehajtó testülettel folytatott konzultációs folyamatban.

Györkös Péter nagykövet a döntések bejelentése után Brüsszelben újságíróknak nyilatkozva úgy vélte, azok világosan mutatják, hogy a korábban aggodalmakra okot adó témák túlnyomó többségét sikerült tisztázni.

Megnyílt az út

A legfontosabb eredménynek azt nevezte: megnyílt az út, hogy megkezdődjenek a tárgyalások a magyar kérésnek megfelelő nemzetközi pénzügyi támogatási programról.

Olvassa el, hogyan vélekednek az elemzők a lehetséges forgatókönyvekről!

Az Európai Bizottság egyebek között azt jelentette be: készen áll a hivatalos tárgyalások megkezdésére egy elővigyázatossági hitelkeretről. Magyarország a tervek szerint az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytat ilyen tárgyalásokat.

A végrehajtó testület arról is döntött, hogy lezárja a kötelezettségszegési eljárást a Magyar Nemzeti Bankra vonatkozó törvény ügyében, amennyiben Magyarország végigviszi az általa bejelentett intézkedéseket. Az adatvédelmi hatóság függetlenségének és a bírói nyugdíjkorhatár csökkentésének ügyében viszont Brüsszel az Európai Bírósághoz fordul.

A magyar nagykövet hangoztatta, a döntések jó eredményeket jeleznek, de nem jelentik azt, hogy a két fél az eljárásokkal kapcsolatos folyamat végére ért volna. Mint mondta, a közös szabályok és eljárások részét képezi az is, hogy a bizottság egyes ügyeket az uniós bíróság elé visz. Úgy fogalmazott: az ezzel kapcsolatos döntés sem jelenti a kompromisszumkészség és az egyeztetések hiányát, hanem elsősorban azt mutatja, „egyetértünk abban, hogy nem értünk egyet” az adott témában.

Elemzők szerint akár két héten belül Magyarországra utazhat a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU tárgyalóküldöttsége.


Györkös Péter kiemelte, hogy a kormány a kötelezettségszegési eljárások megkezdése óta, az elmúlt hónapokban intenzív, a tárgyra koncentráló párbeszédet folytatott az uniós bizottsággal. Külön említette az Orbán Viktor miniszterelnök és José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnök között kedden folytatott informális találkozó jelentőségét. A magyar illetékes méltatta egyúttal az uniós bizottság „nagyon konstruktív” hozzáállását. Hozzátette, hogy több EU-tagország is építő jelleggel járult hozzá a folyamathoz.

Nagy levegőt vehetünk

Osztja Györkös álláspontját Vida Krisztina is, az akadémiai munkatárs szerint áttörést hozott Magyarország és az Európai Bizottság viszonyában Orbán Viktor miniszterelnök és José Manuel Barroso, a bizottság elnökének keddi, brüsszeli tanácskozása, az esemény bizonyítja, hogy a csúcstalálkozóknak még mindig nagyobb az erejük, mint az alsóbb szintű konzultációknak.

A hitelkeret nagyságáról a tárgyalóasztalnál lehet megállapodni, amely az egyeztetések témája lesz – ezt már Fellegi Tamás IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter mondta el szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. A tárgyalások kezdetére és időpontjára még nem mondott konkrét időpontot a politikus, de bejelentette, hogy a kormány ragaszkodik az egykulcsos adórendszerhez. Fellegi Tamás 20 óra után a Hír TV Rájátszás című műsorának vendége lesz.

Közel a csúcshoz

Az MNO megírta azt is, hogy egy forintra közelítette meg idei árfolyamcsúcsát a forint: szerdán kora délután 286,57 forinton is jegyezték az eurót. Bővebben>>>

Forrás: MNO,MTI

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Lázár Fruzsina

Rajzfilmek hajnaltól: a tévé nem jó bébiszitter

Az M2 gyerekcsatorna már reggel öt órától sugároz meséket. Ébredés után nem feltétlenül tesz jót tévézni.

Garamvölgyi Flóra

A román kormányfő, aki sosem finomkodik

Mihai Tudose jól ismert hirtelen természetéről, de eddig a magyarokat „megkímélte”, sőt megvédte.