Talpra állt a forint + Képek

NT

2012. június 1., péntek 17:35

Gyengült pénteken a forint az előző napi árfolyamához képest, de a nap folyamán elszenvedett nagymértékű veszteségeinek egy részét a délutáni órákra már korrigálta.

Az eurót péntek délután négy órakor 304,92 forinton jegyezték a bankközi devizakereskedelemben. Csütörtök délután hat órakor az eurót még 301,93 forinton jegyezték. Az euró árfolyama a hetet 298-299 forintos jegyzésen kezdte, majd szerdán lépte át a 300 forintos határt.

Fotó: Reuters


Péntek délelőtt a forint nagyot gyengült, a legmagasabb eurójegyzésre 307,54 forinton került sor. Ezen a szinten utoljára az idén január 18-án jegyezték az eurót. A forint január 5-én 324,27 forintos jegyzésen érintette történelmi mélypontját. Péntek délután a forint 300,78-as eurójegyzésig erősödött.

Fotó: Reuters


A svájci frankot péntek délután 253,93 forinton jegyezték, szemben az előző esti 251,21 forintos jegyzéssel. A dollár péntek délután 246,03 forint árfolyamon állt az előző esti 244,38 forinttal szemben, a japán jent pedig 3,1495 forinton jegyezték 3,1034 forint után.

Elemzői vélemény

Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház elemzője a Hír TV-nek a délelőtt folyamán azt mondta, hazai és nemzetközi okokkal magyarázható a magyar fizetőeszköz gyengülése. Mint ismertette, péntek reggel Kínából érkezett egy kedvezőtlen feldolgozóipari adat, valamint a Spanyolországgal kapcsolatos e heti információk is hathattak a forintra. A hírek szerint ugyanis a Nemzetközi Valutaalap vizsgálja annak a lehetőségét, hogy szükség esetén hitelt nyújt az országnak.

A rosszabb forintárfolyamban az EKB csütörtöki közlése is szerepet játszhatott, miszerint a Magyar Nemzeti Bankra vonatkozó módosított törvénytervezet nem oszlatja el az intézmény függetlenségével kapcsolatos valamennyi aggályt. Mint az elemző fogalmazott, a Spanyolországgal kapcsolatos félelmek „forró nyarat” jeleznek, és az euróövezet problémáit nem lehet rövid távon megoldani.

A forintot illetően úgy vélekedett, a fizetőeszköz mélyrepülése folytatódhat, ha az EU/IMF-tárgyalások elhúzódnak. Tóth szerint a Magyar Nemzeti Bank egyelőre nem fog közbeavatkozni, kivár, de ha a forint ismét történelmi mélypontra jut, akkor valószínűleg lépni fognak.

Pénteken a legmagasabb svájci frank jegyzésre 256,09 forinton került sor, a dollárt a legerősebb szinten 250,02 forinton, a japán jent pedig 3,2159 forinton jegyezték.

Fotó: Reuters


A kockázatkerülő befektetői magatartás a görög euróövezeti kilépés közvetlen kockázata, valamint a spanyol szuverén adósságszolgálat drágulása miatt az ország törlesztési képességével szemben fokozódó kételyek következtében uralkodott el május utolsó hetében a devizapiacokon.

A forint gyengülése az euróövezeti pénzügyi stabilitási aggodalmak fokozódásának tulajdonítható. A forint árfolyamának mozgása a héten az euró/dollár jegyzésnek az euróövezeti kockázati megítélést viszonylag pontosan tükröző alakulását követte.

A forint gyengülésének mértéke azonban meghaladta a térségbeli devizákét. Pénteken például a cseh korona és a lengyel zloty 0,30-0,60 százalékos gyengülésével szemben a forint több mint egy százalékot adott le árfolyamából. A forint péntek délutáni pozitív korrekciója is az euró/dollár jegyzés alakulását követte. Az euró a kora délutáni órákban 1,23 dollár közeli árfolyamról 1,24 dollár fölé emelkedett vissza.

Forrás: MTI,Hír TV

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Vég Márton

Seszták Miklósék nem aprózzák el, a miniszter köréhez került az Erzsébet hotel

Elvesztette közvagyon jellegét az egymilliárdért megvásárolt nyíregyházi szálloda.