Tavalyhoz képest nőtt az ipari termelés

tt

2012. augusztus 7., kedd 10:46

Az idén júniusban 0,6 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző év azonos hónapjához viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal – közölte előzetes adatok alapján kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az első fél évben az ipari kibocsátás volumene 0,4 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakától. Az előző hónaphoz képest júniusban 2,2 százalékkal csökkent az ipari termelés a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított adatok szerint. Az első fél évben háromszor fordult elő, hogy az előző hónaphoz képest csökkent az ipari kibocsátás. Áprilisban szintén 2,2 százalékos volt a visszaesés, míg februárban csak 0,2 százalékos.

Márciusban és májusban is nőtt a termelés

 

Az MNO által megkérdezett elemzők is egyetértettek Matolcsy György kijelentésével, hogy az év második felében meglódul a gazdasági növekedés Magyarországon.

Éves összevetésben a 0,6 százalékos szerény növekedés a februári 0,8 százalék után a legjobb kiigazítatlan adat ebben az évben. Az eredetivel júniusban megegyező munkanappal kiigazított indexnél márciusban és májusban is nagyobb növekedést regisztrált a KSH, a félév másik három hónapjában viszont visszaesett az ipari termelés.

Az ipari kibocsátás féléves csökkenése azt jelzi, hogy az úgynevezett Mercedes-hatás gyengébb a vártnál, vagyis a kecskeméti gyár termelése egyelőre nem képes növekedésbe fordítani az ipar idei teljesítményét.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.