Terepszemlét tart az IMF

PR

2012. április 24., kedd 15:23

A jelenlegi hitelszerződés keretében sorozatban az ötödik felülvizsgálati látogatásra érkezett Romániába kedden a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége, amely a Románia által tett kötelezettségvállalások teljesítését ellenőrzi.

A delegációnak tagja még az Európai Bizottság és a Világbank szakértője. Románia 2011 tavaszán kötött két éves elővigyázatossági típusú hitelszerződést, amelynek értéke mintegy 5 milliárd euró. Ennek a kölcsönnek a nagy részét, 3,6 milliárd eurót az IMF nyújtja, a másik részét az Európai Bizottság.

Tonny Lybek, az IMF Romániáért és Bulgáriáért felelős képviselője szerint a május 8-ig tartó felülvizsgálati látogatás idején a nemzetközi hitelezők a kormánnyal, a román központi bankkal, a pártokkal, a szakszervezetekkel, a munkáltatói érdekvédelmi szövetségekkel és a civil szervezetekkel folytatnak megbeszélést. A román sajtó szerint a tárgyalások egyik fő napirendi pontja a román állami vállalatok privatizációja lesz, amelynek ütemtervét a bukaresti kormány tartotta be.

Az IMF ugyanis korábban konkrét ütemtervet dolgozott ki a román hatóságokkal együtt arról, hogy melyek azok a veszteséget termelő vállalatok, amelyeknek privatizációja elengedhetetlen működésük hatékonyságának a növelése érdekében.

Nemrég kudarcot vallott ugyanis a legnagyobb román állami rézbánya, a Cuprumin privatizációja, miután a bukaresti kormány nem tudott megállapodásra jutni a kanadai beruházóval. Az Oltchim vegyipari üzem többségi részvénycsomagjának az eladása még folyamatban van, egyelőre négy érdeklődő befektető nyújtotta be vásárlási ajánlatát. A román kormánynak egyedül a villamosenergia-hálózatot működtető és kezelő Transelectrica 15 százalékos részvénycsomagját sikerült értékesítenie március végén a bukaresti értéktőzsdén.

A román hatóságok abban is megállapodtak a nemzetközi hitelezőkkel, hogy pályázat útján a versenyszférából érkező személyeket neveznek ki az állami vállalatok élére, de ez a folyamat is késik.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.