Tiszta közbeszerzést vár Brüsszel

2017. május 22., hétfő 18:15, frissítve: hétfő 20:42

Az adózás egyszerűbbé tétele és a közbeszerzés átláthatóbbá tétele terén is lenne mit javítania hazánknak az Európai Bizottság szerint. A testület friss tavaszi előrejelzésében további fellendülést jósol az uniós tagállamoknak.

Három ajánlást is megfogalmazott Magyarországgal kapcsolatban az Európai Bizottság a hétfőn publikált úgynevezett tavaszi gazdasági jelentésében. Ezek közül az egyik legfontosabb a korrupcióval fertőzött hazai közbeszerzési eljárásokat illeti. A brüsszeli testület szerint erősíteni kell a magyar közbeszerzések terén a versenyt, és fokozni kell az átláthatóságot. Emellett a Bizottság úgy véli, tovább kellene mérsékelni az alacsony jövedelmű munkavállalók adóterheit, illetve fontos volna az adószerkezet egyszerűsítése, elsősorban az ágazatspecifikus különadók csökkentésével.

Idén a testület előrejelzése szerint az Európai Unió gazdasága 1,9 százalékkal, miközben az euróövezeti tagállamok bruttó hazai terméke (GDP) 1,7 százalékkal nőhet. Jövőre a 28 tagállam GDP-je szintén 1,9 százalékkal, míg az euróövezeté 1,8 százalékkal emelkedhet. A jelentésből kiderül, hogy az európai gazdaság immár ötödik éve élénkül, a munkanélküliség pedig tovább csökken, és a fellendülés mostanra valamennyi uniós tagállamban érzékelhetővé vált.

Valdis Dombrovskis, az euróért és a szociális párbeszédért felelős alelnök szerint ugyanakkor az egyes tagállamok helyzete jelentősen eltér egymástól, és jellemzően azok a gazdaságok mutatnak föl jobb eredményeket, ahol ambiciózusabb strukturális reformokat hajtottak végre.

Az Európai Bizottság jelentése szerint az elmúlt hónapokban jelentős mértékben emelkedett az infláció, ami elsősorban az olajárak növekedésének tudható be, a fogyasztói árak emelkedése csak átmeneti lesz. Tavaly tíz éve nem tapasztalt ütemben bővült a magánfogyasztás – amely az elmúlt években a növekedés fő hajtóerejének számított –, de idén némi lassulásra lehet számítani, mert az infláció részben ellensúlyozza a háztartások vásárlóerejének javulását. Jövőre az infláció mérséklődése várható, így a magánfogyasztás ismét enyhe növekedésnek indulhat. Az euróövezetben idén 1,6, míg jövőre 1,3 százalékos lehet a fogyasztói árak drágulási üteme.

Változatlanul csökkenő tendenciát mutat a munkanélküliségi ráta a testület szerint, ám számos országban még így is magas. Az euróövezetben idén várhatóan 9,4 százalékra, majd jövőre 8,9 százalékra mérséklődhet, amely 2009 óta a legalacsonyabb szint. Ám a szórás igen nagy: Spanyolországban tavaly év végén több mint 18 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, miközben Németországban csak 3,9 százalék.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Jó hír, hogy a GDP-arányos költségvetési hiány idén és jövőre is csökken; az euróövezetben 1,4, illetve 1,3 százalékra, az EU egészében pedig az idei 1,6 után jövőre 1,5 százalék lehet. Az euróövezeti GDP-arányos államadósság 2017-ben 90,3, 2018-ban pedig 89 százalékra csökkenhet, ugyanebben az EU egészét illetően idén 84,8, jövőre 83,6 százalékos arányra lehet számítani. Továbbra is meglehetősen bizonytalanok a gazdasági kilátások a Bizottság szerint. A külső kockázatok többek között az Egyesült Államok jövőbeli gazdaság- és kereskedelempolitikájával, valamint a tágabb geopolitikai feszültségekkel állnak összefüggésben. A kínai gazdasági kiigazítás, az európai bankszektor állapota, továbbá az Egyesült Királyságnak az EU-ból való kilépéséről folytatandó közelgő tárgyalások ugyancsak lehetséges lefelé mutató kockázatnak minősülnek az előrejelzésben.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.05.23.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.