13 milliárdos büntetés lehet az Elios-botrányból

MN

2018. január 22., hétfő 07:04, frissítve: hétfő 12:57

Pontosan 43,7 millió euró, azaz több mint 13 milliárd forint uniós támogatás megvonását javasolja az OLAF Tiborcz István egykori érdekeltsége, az Elios Innovatív Energetikai Zrt. látványos közpénzes tarolása kapcsán – a 24.hu írásában ez derül ki a hivatal pénzügyi ajánlásából, amelyet az Európai Bizottságnak tett, és amelyet megküldött a magyar hatóságoknak is.

A portál kormányközeli forrásból úgy értesült, hogy az OLAF-ot vezető Nicholas John Ilett által még karácsony előtt ellenjegyzett dokumentumok már rég megérkeztek a Miniszterelnökségre, Lázár János kancelláriaminiszter azonban egyelőre nem hajlandó beszámolni a megállapításokról.

Az Elios-nak csúcsán, 2014-ben és 2015-ben összesen több mint 11 milliárd forint árbevételt produkált és tulajdonosainak több mint egymilliárd forint osztalékot fizetett. A csalás elleni hivatal azonban nem a családi gyarapodás okán kezdett vizsgálódni: a dokumentumokból annyi derül ki, hogy „különböző forrásokból” kapott információkat, amelyek szerint befolyásolhatták a pályázati eljárások eredményét, különösen egy mérnöki tanácsadó céggel, a Sistrade Kft.-vel való összejátszás révén. A két társaság pedig összekapcsolható korábbi tulajdonosaikon, Tiborcz Istvánon és Hamar Endrén keresztül.

A portál szerinti javasolt támogatásmegvonás:

  • 2009: 3 projekt, 0,534 euró;
  • 2012: 17 projekt, 29 millió euró;
  • 2014: 15 projekt, 14,2 millió euró.

Ismeretes, először a Wall Street Journal cikkében jelent meg, hogy az OLAF nevű EU-hivatal súlyos csalás gyanújára figyelmeztette a magyar államot a Elios-közbeszerzések ügyében.

A szerkesztő ajánlja

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.

Molnár Csaba

Az amerikai elnökválasztást befolyásoló orosz trollok mindennapjai

Tizenhárom orosz a Facebook és Twitter segítségével dróton rángatta az amerikai választók tömegeit.