Több ezer italautomata állhat le decemberre

2017. november 8., szerda 12:42, frissítve: szerda 17:02

Még mindig nem lehet pontosan tudni, hány ital- és ételautomata fog működni december 1-jétől az országban, ugyanis akkorra kell beszerelni a gépekbe az automata felügyeleti egységeket, amelyek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) számára mutatják a berendezéseken átmenő forgalmat.

Ahogy kedden megírtuk: a Magyar Posta a rendeletben meghatározott határidő lejárta előtt egy hónappal írta alá a szerződést az egységeket beszállító céggel, így elvileg hamarosan el kell kezdeni beszerelni országszerte 28 ezer italautomatába az online egységet. Nyáron legalábbis ennyi berendezést regisztráltak a postánál. A Nemzetgazdasági Minisztérium rendelete értelmében a postának mostanra a gépek több mint felét fel kellett volna szerelnie az online adatszolgáltatást biztosító eszközzel. A szerződés szerint az egységek beszerelését már el kellett volna kezdeni, de a piaci szereplők szerint ennek még se híre, se hamva. A Magyar Posta néhány hónappal azelőtt azt is megígérte, hogy az automatás vállalkozóknak képzéseket fog tartani az egységek üzembe helyezéséről és üzemeltetéséről, de indoklás nélkül lemondta. Úgy tudjuk, az előző hónapokban csak annyit sikerült haladni a felügyeleti egységek terén, hogy néhány vállalkozó teszt jelleggel kipróbálhatott néhány készüléket.

Szöllősi Balázs, a Magyar Ital- és Áruautomata-szövetség elnöke lapunktól tudta meg, hogy a postának sikerült aláírnia a szerződést egy beszállítóval. Ahogy megírtuk, a francia hátterű Sagemcom Magyarország 2,4 milliárd helyett 3,9 milliárdért telepíti majd az automata felügyeleti egységeket, ebből a Rogán Antalhoz közeli személyek is profitálhatnak majd, mert alvállalkozóként segítik a rendszer kiépítését. Kérdésünkre Szöllősi megerősítette, hogy a szerződéskötésnek már hónapokkal ezelőtt meg kellett volna történnie, mert így nem lehet tartani a decemberi határidőt, hiszen ehhez a munkához legalább három-négy hónapra lenne szükség. A rendelet szerint amelyik automatába nem sikerül határidőre beszerelni az egységet, azt le kell majd állítani, vagyis ha nem tudja tartani a határidőt a posta, akkor a vétlen üzemeltetők sem tudják törvényesen működtetni az automatákat. Ha a helyzetet nem sikerül hamarosan rendeznie a kormánynak, akkor decemberben akár több ezer berendezés működése szűnhet meg ideiglenesen – véli az italautomata-szövetség elnöke. Az automatás vállalkozók egyébként egységenként 120 ezer forint támogatást kérhettek a nemzetgazdasági tárcától. A pénzt a posta kapja majd meg, az összeget a szervezet vonja le a vállalkozók költségeiből. Hogy ez hogyan működik majd, arról a szövetség elnöke sem tudott pontos információkkal szolgálni.

A Sagemcom lett a posta kedvenc beszállítója

A Közbeszerzési Értesítő keddi száma szerint a francia cég fejleszti a postának az elektronikus kézbesítési rendszert, alakítja ki a szükséges kiszolgáló infrastruktúrát, valamint beszerzi a kézbesítő mobil eszközöket és a mobil hőnyomtatókat. Az eszközöket a Sagemcom Magyarország 3,2 milliárd forintért szállítja majd, a tenderen még három másik vállalkozás is pályázott.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.11.08.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.