Több fronton küzdenek az államcsőd ellen

Károly Gábor

2012. január 23., hétfő 22:13

Továbbra sincs megállapodás Görögország és a magánbefektetők között. Az euróövezet pénzügyminisztereinek hétfői tanácskozásán is a görög adósságrendezés a fő téma: márciusban jöhet az újabb mentőcsomag.

Görögország a fő téma az euróövezet pénzügyminisztereinek hétfői tanácskozásán (Eurogroup), miután a hétvégén sem sikerült mindenben megállapodnia a görög vezetésnek az adósságállományának átstrukturálásáról. A magánszektort képviselő Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) vezetője, Charles Dallara a hétvégén elmondta, hogy úgy hagyták el Athént, hogy egyszerűen már nem tudnak többet engedni Görögországnak.

Görögország jelenleg két fronton is harcol: a magánbefektetőivel, valamint a trojkával. Korábban Angela Merkel német kancellár is világossá tette, hogy a tavaly elfogadott görög mentőcsomag következő részletét egészen addig nem kaphatja meg Athén, amíg nem állapodik meg az adósságleírásról az őt hitelező bankokkal. Ugyanakkor ez a „lélegeztetőgép” sem tartható fenn sokáig, ezért is van szükség egy újabb mentőcsomagra, melyről a trojkával kell tárgyalnia.

A héten tovább folytatódnak a tárgyalások a felek között arról, hogy a befektetőknek milyen keretek között mekkora veszteséget is kellene elengedniük, s talán megszületik végre a piacok által is várva várt megállapodás a magánszféra és a görög állam között. A tárgyalásokhoz közel álló források szerint a bankoknak mintegy 65-70 százalékos veszteséget kellene lenyelniük.

Márciusban jöhet a második mentőcsomag

Az Eurogroup tanácskozásán a franciák és a németek továbbra is eltökéltek egy újabb, második mentőcsomag kialakításában, melyről az egyezség márciusban meg is születhet. Görögországnak március közepén 14,5 milliárd euró értékben jár le államkötvénye, melyet jelen állás szerint nem tudna megfizetni. Athénnak mindkét fronton – trojka (EU–IMF–EKB) és a magánbefektetők – csipkednie kell magát az államcsőd elkerülése érdekében.

A tanácskozás előtt a francia pénzügyminiszter, Francois Baroin elmondta, hogy „körvonalazódik” a megállapodás a magánszektor és Görögország között. Az adósságállomány jelentős része ugyanis magánbefektetők – bankok, befektetési alapok – kezében van. Ahhoz, hogy Görögország elkerülje a csődöt, ezen állampapírok futamidejét, kamatait kell átalakítani, illetve jelentős részét adósságleírás formájában elengedni – hetek óta erről folynak a tárgyalások, egyelőre siker nélkül.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter eltökélt az újabb mentőcsomag mellett, ugyanakkor ő is „nehéz tárgyalásokra” számít, de talán márciusra megszülethet a második csomagról szóló megállapodás. A cél az, hogy az évtized végére a jelenlegi 160 százalékos GDP-arányos államadósságot 120 százalékra mérsékeljék. „Görögországnak teljesítenie kell kötelezettségeit, nehéz lesz, s már így is jelentős késésben vagyunk” – tette hozzá.

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.