Több mint ötszáz főt bocsát el a Magyar Telekom

Bodacz Péter

Bodacz Péter

2017. október 4., szerda 13:35, frissítve: csütörtök 09:00

A Magyar Telekom közel 350 anyavállalati munkavállaló elbocsátásáról állapodott meg az érdekképviseletekkel. További körülbelül 160 fős létszámleépítés a társasági projektek erőforrás-igényeinek csökkenésével összefüggésben valósulhat meg – közölte a piacvezető távközlési társaság. Az érintett munkavállalók jelentős része várhatóan 2017 végével távozik a Telekomtól. A cég lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a távozó munkatársak újraelhelyezkedését aktív álláskereséssel, munkaerőpiaci tréninggel és személyes tanácsadással támogatják. A Portfolio cikke szerint idén június végén 9226 alkalmazottja volt csoportszinten a társaságnak, így a leépítés az alkalmazottak 5,5 százalékát érinti. 

Az intézkedéssel felszabaduló személyi jellegű költségtömeg jelentős része a stratégiai növekedéshez kapcsolódó tevékenységek erőforrás-bővítését biztosítja. A társaság munkavállalói átlagosan 5 százalékos bérfejlesztésben részesülnek 2018. január 1-jétől - derül ki a közleményből.

A Magyar Telekom a kormány stratégiai partnerei közé tartozik: a német hátterű távközlési szolgáltatóval 2014 elején állapodott meg a kabinet, amelynek keretében a vállalat 1 milliárd eurós – azaz mintegy 309 milliárd forintos – hálózatfejlesztésre tett ígéretet. Ezt az állam 80 milliárd forinttal támogatta.

A távközlési cég a partnerségi együttműködés évében 1700 fős elbocsátásról döntött, ami az akkori 11 ezres munkaerő-állományra vetítve 15 százalékos karcsúsításnak felelt meg.

Az már több alkalommal kiderült, hogy a stratégiai partnerség nem védi meg a munkaerőt.

A szerkesztő ajánlja

Pintér Bence

„A rendszerváltás ígérgető politikusjelöltjei tudatlanok vagy demagógok voltak”

Romsics Ignác Mária Terézia átértékeléséről, a konstruktív mítoszrombolásról és a történész feladatáról. Interjú.

Németh Ványi Klári

Aki a gulágon nőtt fel

Az akkor mindössze tizennégy éves Nagy Rózsát 1945 januárjában hurcolták el Göncről. Az ő történetével emlékezünk a kommunizmus áldozataira.

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.