Több száz milliárdos külkereskedelmi többlet

PR

2012. augusztus 1., szerda 09:37, frissítve: szerda 11:10

A KSH gyorstájékoztatója szerint 2012 májusában a kivitel volumene 4,4, a behozatalé kisebb mértékben, 2,8 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest. A külkereskedelmi mérleg 205 milliárd forint többletet ért el ebben az időszakban – tudatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
Idén az első negyedévben a kivitel volumene 1,6, a behozatalé 0,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal még júniusban.

A 2012. január–májusi időszak egészére is elmondható, hogy a külkereskedelem volumene bővülést mutatott: az importé 0,5, az exporté 1,5 százalékkal volt magasabb az előző év első öt hónapjához viszonyítva, vagyis külkereskedelmi pozíciónk javult. 2012 első öt hónapjában a kivitel értéke 9792, a behozatalé 8961 milliárd forintot tett ki, így külkereskedelmi mérlegünk újra jelentős, 832 milliárd forintos aktívumot ért el.

Megugrott a nyersanyagkivitel

Az év első öt hónapjában a gépek és szállítóeszközök árufőcsoport az átlagnál valamivel rosszabbul teljesített, a behozatal volumene 2,3 százalékkal, a kivitel volumene 4,3 százalékkal csökkent az elmúlt év azonos időszakához képest. Az árufőcsoporton belül a visszaesés leginkább a híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek kategóriáját érintette. Ugyanakkor az energiafejlesztő gépek és berendezések kivitele jelentősen bővült, emellett számottevő növekedést mutatott még az általános rendeltetésű ipari gépek, a villamos gépek, készülékek és műszerek, valamint a közúti járművek külkereskedelme is.

Az összes többi árufőcsoport külkereskedelmi forgalmában növekedést regisztráltak. A nyersanyagok árufőcsoportban a kivitel kimagaslóan, 22,9 százalékkal, a behozatal 1,1 százalékkal emelkedett – tájékoztat az NGM.

Jelentős emelkedés a gyógyszerészeti termékeknél

A feldolgozott termékek exportvolumene 8,6, importvolumene pedig 4,7 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet, ezen belül több árucsoportban is jelentős emelkedés volt tapasztalható, többek között a főcsoporton belül legnagyobb súlyt képviselő gyógyszer és gyógyszerészeti termékek esetében is. Az élelmiszerek, italok és dohánytermékek külkereskedelme az adott időszakban szintén emelkedett, a kivitel 7,3, a behozatal pedig 1,2 százalékkal növekedett.

Az Európai Unió tagállamai felé az export volumene 1, az importé pedig 3 százalékkal volt magasabb 2012. január–májusban a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. Kereskedelmi mérlegünk aktívuma ezen országokkal szemben 1135 milliárd forintot tett ki az év első öt hónapjában.

Az EU-n kívüli országok felé irányuló mérlegünk hiánya 65 milliárd forinttal, 303 milliárd forintra mérséklődött. Az ezen államok felé irányuló kivitel volumene 3 százalékkal emelkedett, míg az importé 5 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest.

Forrás: MTI, MNO

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.