Több százezer állami alkalmazottat rúgatna ki Demján Sándor

MN

2017. december 1., péntek 19:12, frissítve: péntek 19:36

A kormány intézkedései a gazdasági szereplők erősítését szolgálják, a tavaly kötött, hat évre szóló bér- és adócsökkentési megállapodás beváltotta a reményeket – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken a Vállalkozók napján.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) rendezvényén a tárcavezető emlékeztetett arra, hogy január elsejétől egységesen 9 százalékra csökkent a társasági adó, amely a legalacsonyabb szint az Európai Unióban, idézi szavait az MTI.

A vállalkozók szociális hozzájárulása az előző évi 27 százalékról az idén 22 százalékra csökkent, jövőre pedig 19,5 százaléka mérséklődik, a megállapodás végére pedig 11,5 százalék lehet. Ezekkel az intézkedésekkel a kormány jelentősen segítette a vállalkozások működését – emelte ki a nemzetgazdasági miniszter.

Varga szerint folytatni kell az adók és az állami bürokrácia csökkentését; a két évig tartó bürokráciacsökkentés során ugyan felére redukálódott az állami hivatalok száma, a kormányzati állomány viszont a duplájára nőtt.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Varga Mihály beszélt arról is, hogy a gazdasági növekedéshez szükségesek a beruházások és a jól képzett munkaerő, ezért folytatni kell a képzési rendszer finomítását.

Rámutatott arra, hogy bár Magyarországon 60 ezer üres álláshely van, tartalékot jelent a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak munkaerőpiacra vezetése,

a nők, az idősek, a fiatalok foglalkoztatási lehetőségének nagyobb kihasználása és a részmunkaidő elterjesztése is.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy szükség van a bérfelzárkóztatásra. A bérek növekedésének köszönhetően hatvan hónapja növekszik a kiskereskedelmi forgalom, és jelentős a lakossági megtakarítás – jelezte.

Demján Sándor, a VOSZ elnöke azt hangsúlyozta, hogy érdekképviseletként a mindenkori, demokratikusan megválasztott kormánnyal párbeszédre törekednek. A tárgyalásokon a VOSZ mindig a pénzügyi egyensúlyt tekintette és tekinti fontos szempontnak. Felidézte, hogy 2006-ban javasolták, a költségvetés jelentős túllépéséért feleljen a miniszterelnök és a pénzügyminiszter.

A VOSZ elnöke elmondta, a választások után kérni fogják, hogy a kormány a 350 ezer felesleges állami alkalmazottat építse le.

A Vállalkozók napján kitüntetéseket adtak át. Az év vállalkozója elismerésben 68-an részesültek üzleti tevékenységükért, a VOSZ elnökségének döntése alapján. A nemzetgazdasági miniszter elismerő oklevelét egy vállalkozó vehette át, Magyar Gazdaságért Díjban 9-en részesültek.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.