Töretlen a bizalom Németországban

tt

2012. augusztus 2., csütörtök 06:15, frissítve: csütörtök 09:36

Továbbra is a lehetséges legjobb, AAA minősítést és stabil kilátást tart érvényben Németországra vonatkozóan a Standard and Poor’s hitelminősítő intézet.

A csoport csütörtök hajnalban közzétett értékelése szerint a német stabil és versenyképes gazdaság, amely már bizonyította, hogy képes megbirkózni súlyos gazdasági és pénzügyi sokkokkal. Így volt ez annak idején az ország újraegyesítésekor, s Németországnak a 2009-es recesszión is sikerült felülkerekednie – indokolt a Standard and Poor’s. A most megerősített stabil kilátás azt jelenti, hogy Berlinnek egyelőre nem kell a leminősítés veszélyétől tartania ennél a hitelminősítőnél.

Nemrég még rontottak rajta

A Moody’s Investors Service, a világ legnagyobb hitelminősítője nemrég viszont a leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Németország lehetséges legjobb, AAA kormánykötvény-osztályzatának kilátását. A döntést az euróövezeti adósságválság egyre bizonytalanabb kimenetelére, a görög eurótagság megszűnésének megnövekedett rizikójára és más valutauniós tagállamok kényszerű külső megsegítésének ugyancsak növekvő kockázatára hivatkozva hozta meg.

Gyengül a fogyasztói bizalom

Kedvező „ítélete” ellenére az S&P mostani jelentésében ugyanakkor azt jósolta, hogy a német hazai össztermék (GDP) növekedése 2012-ben 1 százalékra lassul, 2013-ban pedig 3 százalékos lesz a 2010-eshez és 2011-eshez képest, s azután is csak halvány növekedésre lehet számítani. Az eurózóna válsága és a kormány fiskális politikája gyengíti a fogyasztói bizalmat, így a német fogyasztás csak kevéssé fog növekedni. Az S&P szerint a német költségvetési hiány a GDP 1 százalékához közelít ebben az évben, majd tovább csökken. Az államadósság mértéke 2013-ig továbbra is 80 százalék fölött marad, de 2015-re 77 százalékra mérséklődik.

A spanyolokban is bíznak

Megerősítette Spanyolország befektetési ajánlású államadós-osztályzatait szerdán a Standard & Poor’s, közölve hogy bízik a spanyol kormány erőteljes költségvetési- és szerkezetireform-elkötelezettségében.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.