Németország tovább szárnyal

LM

2011. december 1., csütörtök 14:42

Továbbra is töretlen a német export szárnyalása: a harmadik negyedévben a kivitel értéke, 10,1 százalékkal meghaladva az egy évvel korábbit, 266,2 milliárd euróra nőtt. Árhatásoktól megtisztítva a növekedés 5,9 százalék volt. A legfontosabb küszöbországokba irányuló export 19,7 százalékos bővüléssel különösen erős volt.

Ugyanakkor a német import az időszakban az exportnál is gyorsabb ütemben emelkedett, 11,7 százalékkal 226,6 milliárd euróra nőtt. Árhatásoktól megtisztítva az import 4,3 százalékkal emelkedett.

A német iparszövetség (BDI) korábban kiadott előrejelzése szerint idén várhatóan körülbelül 10 százalékkal nő a német kivitel a tavalyihoz képest, azonban az utolsó negyedévben visszaesésre kell számítani. A BDI emlékeztet, hogy világszerte borúsabbak a kilátások, és ennél is jobban árt a német exportnak a lanyhuló európai növekedés.

A harmadik negyedév végéig még kitartott az exportnövekedés, miután márciusban mind a kivitel, mind a behozatal havi rekordot ért el a szövetségi köztársaság statisztikai adatgyűjtésének 1950-es kezdete óta. Azonban a harmadik negyedévben is már körülbelül 5 százalékkal csökkent a német kivitel az euróövezeti országokba, és 2 százalékkal az EU egészébe a BDI szerint. Ezt még ellensúlyozta, hogy a világ többi részébe körülbelül 7 százalékkal többet exportált a német ipar.

Jövőre a kivitel ideinél lassúbb növekedésére számít a német iparszövetség a gyenge európai kereslet, a kínai növekedés fékeződése és az Egyesült Államok akadozó növekedése miatt. Tavaly 19,4 százalékkal, 959,5 milliárd euróra bővült a német kivitel, miután 2009-ben 17,9 százalékkal csökkent.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.