Törökországban terjeszkedik a magyar "világelső"

LM

2012. május 14., hétfő 16:11

Az Isztambuli Műszaki Egyetem (ITU) új épületének földrengésvédelmi eszközeit a magyar Star Seismic Europe Kft. fogja biztosítani a napokban Törökországban aláírt megállapodás értelmében – közölte a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) hétfőn. A beruházás értékét nem közölték.

A közlemény szerint az úgynevezett kihajlásbiztos merevítő (BRB, Buckling Restrained Brace) földrengésvédelmi technológiát széles körben alkalmazzák többek között Japánban és az Egyesült Államok szeizmikus területein. A rendszer európai bevezetésével a magyar cég foglalkozik.

Törökországot gyakran sújtják jelentős földrengések, azonban megfelelő eszközökkel az épületek átvészelhetik e természeti csapásokat is. A közlemény szerint a Star Seismic Europe Kft. Magyarországon tervezett és gyártott termékeit egy komoly presztízsértékű beruházás részeként építik be. Az Isztambuli Műszaki Egyetem új „Technopark” épületének földrengésvédelmét fogják szolgálni az eszközök.

Világelső

A vállalat amerikai és európai teszteredmények alapján, a világon elsőként szerezte meg a BRB földrengésvédelmi eszközökre vonatkozó CE tanúsítványt (Conformité Européenne – európai megfelelőség).

A Star Seismic Europe külpiaci tevékenységét a Nemzeti Külgazdasági Hivatal is nagymértékben támogatja. A 2012-es kereskedelemfejlesztési pályázat keretein belül nemcsak a régió legjelentősebb építőipari kiállításain jelentek meg, de a technológia személyes bemutatására marketingirodát is létrehoztak Isztambulban – hívja fel a figyelmet a közleményében a HITA.

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal közreműködésével tavaly 24 pozitív befektetői döntés született, összesen 924,3 millió euró értékben, amelyek közvetlen eredményeként a közeljövőben több mint 5700 munkahely jöhet létre.

Mint írják, számos további törökországi épület tervezésébe is bekapcsolódott a vállalat, így többek között a 60-as, 70-es években épült, földrengések szempontjából igen veszélyeztetett iskolák megerősítésén is dolgoznak majd. A közlemény szerint a magyar cég törökországi piacra lépése egy tudatosan felépített stratégia eredménye: a vállalat évek óta folyamatosan támogatja azokat a tervezőket, akik a földrengéseket tekintve biztonságosabb és gazdaságosabb szerkezeteket szeretnének alkotni.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.