Tovább burjánzik a magyar adódzsungel

Horváth Attila

Horváth Attila

2017. március 16., csütörtök 10:57, frissítve: szombat 08:20

Továbbra is az adófajták dzsungelének számít Magyarország: a tavalyi évhez képest idén mindössze eggyel csökkent az adónemek száma Magyarországon, vagyis jelenleg 59-féle közteherből finanszírozza a kormány a költségvetést. Pedig Matolcsy György nemzetgazdaságiminiszter-jelöltként egy tévéműsorban a 2010-es választások után még azt mondta, 12-16 adónemet kell eltörölni, és 2012-ben is azt ígérte, hogy 2013-tól 51 lesz belőlük.

Bevétel szempontjából továbbra is az általános forgalmi adó (áfa) a listavezető, mintegy 3300 milliárd forintot generált 2016-ban – közölte lapunkkal Fehér Tamás, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje. Hozzátette, a rekordmagas, 27 százalékos sarcot a szociális hozzájárulási adó és a személyi jövedelemadó követi. Tavaly óta megszűnt az alapvetően a kamattámogatott hitelekhez kapcsolódó hitelintézeti járadék, és kivezették a dohányipari vállalkozások egészségügyi hozzájárulását. Ez utóbbit az Európai Bizottság uniós jogba ütközőnek minősítette, a kormány ezért látta jobbnak teljesen megszüntetni. Az újonnan bevezetett turizmusfejlesztési hozzájárulás esetében még várható csörte Brüsszellel. Ez a már kihirdetett adónem ugyanis 2018 elejétől lép majd hatályba, éppen azon a napon, amikor az idén még 18 százalékos áfamérték alá tartozó éttermi szolgáltatások adókulcsa ötre csökken. Az új adót viszont pont ugyanebből a szolgáltatáskörből származó nettó bevételre kell fizetni, négyszázalékos mértékkel. Ez azonban több szempontból is sértheti az unió áfairányelvét, ezért várhatóan a bizottságnak is lesz még néhány megjegyzése.

Az ügyvéd szerint a fentieken kívül az idei adószerkezet semmilyen lényegi eltérést nem mutat a tavalyihoz képest, és ezen a rekordalacsonnyá, kilencszázalékossá vált társaságiadó-mérték sem változtat. Továbbra is velünk élnek a szinte kimutathatatlan bevételt produkáló adónemek, így például a háztartási alkalmazottak után fizetendő adó, amely 2016-ban sem hozott 32 millió forintnál több bevételt az államkasszának. Az iroda szerint előrelépés viszont a munkabért terhelő adók mérséklése, így a szociális hozzájárulási adó ötszázalékos csökkentése remélhetőleg hozzá fog járulni a gazdaság kifehérítéséhez. A tapasztalat azt mutatja, sok adó mellett is működhet sikeresen egy ország. Ausztráliában például 127, az Egyesült Államokban 97-féle közteher van. A magyarországi adófajtákat áttekintve azonban úgy tűnik, ezek racionalizálása, egyes adók kivezetése nagyban hozzájárulhatna a vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentéséhez, a gazdaság fejlődéséhez, miközben az államháztartás szinte meg sem érezné elvesztésüket.

Egyébként nem minden, az állam irányában fennálló fizetési kötelezettség tekinthető adónak. Vannak olyanok, amelyek közvetlenül meghatározott szolgáltatásokra vagy előnyökre jogosítanak – ezek nem adók. Így például az eljárási vagy az autópálya-használati díj sem az. A társadalombiztosítási járulékok sem adók, mert mértékük elvben igazodik az értük kapott szolgáltatáshoz. A bírságok, pótdíjak és egyéb szankciók sem minősülhetnek adónak, még ha ilyen érzése van is az egyszeri befizetőnek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.03.16.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.