Tovább nőtt Mészáros Lőrinc tulajdonrésze a Mátrai Erőműben

MN

2018. március 26., hétfő 16:52, frissítve: hétfő 17:36

Megmelegedni sem volt idejük a részvényeknek Mészáros Lőrinc cseh üzlettársánál, az Energetický a Prùmyslový Holdingnál (EPH), a leggazdagabb magyar gázszerelő érdekeltségébe tartozó Opus Global az érdekeltségébe tartozó Status Power Invest Kft.-n keresztül máris kivásárolta a cseh cég ötvenszázalékos részesedését közös cégükben.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a hazai áramtermelés csaknem ötödét adó Mátrai Erőmű Zrt. a Mészáros-csoport kizárólagos tulajdonában került. Az ügyletről szóló közlemény szerint a váltásra azért került sor, mert a nemzetgazdasági és villamosenergia-ellátás szempontjából is kiemelt jelentőségű társaság hosszú távú működési stratégiája, valamint annak fejlesztése azt megkívánja. Jászai Gellért, az Opus Global igazgatósági tagja szerint azért vásárolták ki a cseh partnert, mert gyökeresen eltérő elképzeléseik voltak a Mátrai Erőmű jövőbeni működésével kapcsolatban.  

A két lépésből álló tranzakció első lépésében a Status Power Invest Kft. a Mátra Energy Holding Zrt. 85 százalékos tulajdonosává válik, ha az ügyletre rábólint a Gazdasági Versenyhivatal és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. A második lépésben, amelyre a tervek szerint 2019 júniusában kerül sor, a Status Power Invest Kft. megvásárolja a Mátra Energy Holding Zrt. további 15 százalékos részvénycsomagját, s ezzel a Mátrai Erőmű Zrt. által kibocsátott részvények 72,665 százalékos részvénycsomagjának egyedüli közvetett tulajdonosává válik.

A mostani bejelentés beleillik abba a trendbe, amely az utóbbi időben megfigyelhető Mészáros Lőrinc érdekeltségeinél. A korábban megszerzett Opimus átalakult Opimus Globallá, s egyúttal profiltisztítás is elindult, amelynek során a múlt évben kiszállt egyéb, például turisztikai érdekeltségeiből, s azokat egy másik Mészáros-érdekeltségre, a Konzumra hagyta.

Az Opusban pedig hat Mészáros cég koncentrálódik egy idén júniusig lezáruló tranzakció keretében. A Mészáros és Mészáros Ipari és Kereskedelmi Kft., az R-Kord Építőipari Kft., a Visonta Projekt Kft., valamint a Geosol Kft. részvényeinek 51 százalékát viszik be az Opusba, azaz a cég többségi irányítást szerez a négy vállalkozás fölött. A Kall Ingredients Kft.-ben 30 százalékra emelkedik az Opus részesedése a február közepén bejelentett 24 százalékos tulajdonszerzéssel. Végül a Status Power Invest Kft. 55,05 százalékos üzletrészét megszerezve az Opus egyúttal a Mátrai Erőmű Zrt. 20 százalékos üzletrészéhez is hozzájut. Ezt a korábban elindított tulajdonszerzést koronázza meg a ma bejelentett részesedésvásárlás.

Nem mindegy, mi a cím

A Mátrai Erőmű tulajdonosának változásáról természetesen az MTI is beszámolt, de a nemzeti hírügynökség gyorsan kapcsolt, hogy nem a megfelelő címmel. Először „Teljes egészében az Opus tulajdonába kerül a Mátrai Erőmű” volt a kiadott hír címe, majd tíz perccel később javítást adtak ki a hírhez. Ez teljesen hétköznapi eljárás lenne, hiszen hibák mindig előfordulnak, de ebben az esetben csak a címet változtatták meg. A politikailag korrekt cím: „Teljes egészében magyar tulajdonba kerül a Mátrai Erőmű”.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.