Tovább szárnyal a forint

BL

2012. július 27., péntek 15:42, frissítve: péntek 20:52

Tovább erősödött a forint pénteken kora délután a napközbeni átmeneti gyengülést követően, az euró árfolyama 281 forintra csökkent, ami idei árfolyamcsúcsnak számít. A forint ez évi eddigi legerősebb árfolyamát május 3-án 282,23-as eurójegyzésen érte el.

Az eurót fél négy előtt nem sokkal 281,14 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon a délelőtt fél tízkor jegyzett 283,60 forint és a csütörtök délutáni 284,25 forint után. Napközben nagyjából 282,50 és 284,50 forint között kereskedtek az uniós devizával.

A dollár 228,00 forintot ért a délelőtti 230,84 forint és a csütörtök délután jegyzett 231,10 forint után. A svájci frank jegyzése 234,00 forintra csökkent a délelőtti 236,14 forintról, előző nap pedig 236,62 forint volt az árfolyama. A japán jen 2,9108 forintot ért pénteken délután a délelőtti 2,9486 és a csütörtök délutáni 2,9566 forint után.

A kereskedők szerint az euró és vele együtt a forint szárnyalását az váltotta ki, hogy a német szóvivő megerősítette: Angela Merkel kancellár és Francois Hollande francia elnök délelőtt telefonbeszélgetést folytatott, és kinyilvánították, hogy mélyen elkötelezettek az euróövezet integritásának megőrzése mellett. Jól hatott a piacokra Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter nyilatkozata is, aki egyetértéséről biztosította Mario Draghi EKB-elnököt, aki csütörtökön kijelentette: az EKB mandátumán belül minden lehetséges eszközt felhasznál az euró megvédésére.

Elemzők szerint a IMF-hiteltárgyalásokról szóló pozitív híreknek is szerepük van a csúcs elérésében.

Forrás: MTI, MNO

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.