Továbbra is papírmunkára kényszerít a NAV

A könyvelők szerint sokkal egyszerűbb lenne a vállalkozóknak az elektronikus számlázás

Horváth Attila

Horváth Attila

2017. január 10., kedd 15:19, frissítve: kedd 18:36

Egyszerűbb lehetne a hazai vállalkozók élete, ha a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyértelműen kimondaná, hogy szabad pdf formátumban számlázni. A változás a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke, Ruszin Zsolt szerint olcsóbbá és könnyebbé tehetné a dolgát azoknak a vállalkozóknak, akik szívesen elszakadnának a papíralapú számlázástól, postázástól, iktatástól. – Az adóhatóság évek óta finoman hátráltatja az elektronikus számlázás terjedését, pedig az kiválthatná az online pénztárgépeket. Jelenleg aki szeretne elektronikusan elkészíthető és tárolható, e-mailben is elküldhető, pdf-formátumú számlát használni, annak e-számlacsomagot kell vásárolnia, de ennek évente akár több százezer forint is lehet a fenntartási költsége – vázolta a helyzetet Ruszin Zsolt.

Az alelnök elmondta, hogy a NAV hivatalos közleményeiben, a papíralapú számlázásra buzdítja a cégeket, nem pedig az elektronikusra. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, a revizorok a gyakorlatban, a hétköznapi ellenőrzések során elfogadják a pdf-számlákat. Mindezek miatt azonban a vállalkozások inkább a papíralapú elszámolást választják, a hatósági tájékoztatók alapján érthető módon ezt látják egyszerűbbnek. Ezzel Ruszin Zsolt szerint szembemegyünk az uniós trenddel, ahol hamarosan eltűnik a papír a hivatali ügyintézésnél. A szakember elmondta azt is, hogy a magyar gazdaság számára ez azért káros, mert a jó minőségű, számítógép által előállított információkat egy buta adathordozóra, azaz papírra rögzítik. Ezért aztán lassú, körülményes és drága az adatokat ismét számítógépre helyezni, a pénzügyi és számviteli nyilvántartások összeállításához. Hozzátette, több ingyenes számlázási lehetőség is létezik, de a pdf-számlák elküldését e-mailben a hivatal jogértelmezése hátráltatja, pedig az európai uniós irányelvek lehetőséget adnak erre.

Ruszin Zsolt hozzátette, egyesületük célként tűzte ki, hogy érvényt szerezzen a hat évvel ezelőtti uniós irányelvnek, amely szerint az online elküldött pdf-számla nem okozhat többletterhet. A szakember hozzátette, a jogszabály alapján a pdf-számla a kibocsátáskor és befogadáskor sem igényel elektronikus aláírást, szabadon tovább küldhető a befogadónak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.01.10.

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.