Túl sok a vaddisznó

PR

2012. augusztus 1., szerda 10:59, frissítve: szerda 11:22

Élővadbefogással csökkentik a vaddisznóállományt Szigligeten – közölte az MTI-vel a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálat-vezetője szerdán.

Fischer József elmondta: a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság hivatásos vadászai csapdákkal 16 vaddisznót – kocákat és malacokat – fogtak be az elmúlt napokban a szigligeti Majális-tetőn és Antal-hegyen. Az évnek ebben az időszakában különösen nagy jelentősége van az élővad-befogásos állománycsökkentésnek, mert a megnövekedett turistaforgalom következtében kialakult balesetveszély miatt fegyveres vadászat nem folytatható a lakott települések közvetlen közelében.

A természetvédelmi szakember hozzátette: a vaddisznóállomány robbanásszerűen szaporodik, a Balaton térségében még a rendkívül aszályos időjárás is ront a helyzeten, ugyanis a szomjazó állatok természetes ösztönüktől hajtva keresik a víz közelségét.

A vaddisznók gyakran szedegetik a fákról lehullott gyümölcsöket, dézsmálják a veteményeket, szőlőültetvényeket vagy éppen az ingatlantulajdonosok által felelőtlenül a telek végébe kihordott zöldhulladékot, de sokan etetik is a vadat – osztotta meg tapasztalatait az MTI-vel az őrszolgálat vezetője.

Fischer József hozzátette: a vaddisznók létszámának visszaszorítása természetvédelmi szempontból is kiemelt feladat, hiszen a mindenevő állat veszélyezteti a földön fészkelő madarak sikeres költését, valamint túrásával a rétek, vizes élőhelyek védett növényeit is.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.