Túl sok adót szippant be az állam

2016. július 27., szerda 16:28

Létezik olyan mutató, amelyben az európai élmezőnyben van Magyarország, de ez nem annyira örvendetes.

Az Institut économique Molinari tanulmánya szerint a francia, a belga és az osztrák alkalmazott után a magyarnak kell legtöbb napot dolgoznia ahhoz, hogy kifizethesse a munkabért terhelő adókat és egyéb közterheket. Az éllovas Franciaországban a 211. napon kezd saját zsebre keresni az átlagpolgár, de Belgiumban is csak két nappal korábban jut el ugyanoda. Nyugati szomszédunknál éppen kétszáz napba telik, amíg megkeresi a közterhekre valót az átlagalkalmazott, míg hazánkban ugyanerre már 197 nap is elegendő.

Hasznos is lehetne a magas elvonás

Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora az adatokat elemezve lapunknak elmondta, önmagában ezek az információk nem jelzik, hol áll az ország a versenyképességi listán. Vannak országok, amelyekben magasak a közterhek, mégis a legversenyképesebbek között találjuk őket. Ez is azt mutatja, hogy nem csupán az állami elvonás mértéke számít, de az is, hogy az elvont összeget mire fordítja az állam. Ha azt korrupciómentesen, a gazdaság érdekei szerint fektetik be, költenek az oktatásra, kutatásfejlesztésre, akkor a magasabb elvonás akár hasznos is lehet a versenyképesség szempontjából.

A GDP felét elviszik

A professzor arra is felhívta a figyelmet, hogy hazánkat nem a fejlett országokhoz kell hasonlítani, hanem a régiós országokhoz. Míg Romániában, Lengyelországban vagy Szlovákiában jelentősen – 39-40 százalékra – csökkent a jövedelmek központosítása a rendszerváltás óta, addig nálunk a GDP felét szippantja be az állam. Igaz ugyan, hogy a kevesebb adóból kevesebb közszolgáltatásra jut forrás, de az állampolgároknál több pénz marad, és hatékonyabban tudják elkölteni, mint egy állami bürokrata.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.07.27.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.