Túladnának panellakásukon a felső szinten élők

MN

2017. június 6., kedd 07:59, frissítve: kedd 08:51

A panelház-visszabontási program részletei csak ezután válnak ismertté, de az már most látszik, hogy a hetedik emelettől felfelé egyre nagyobb a paneltulajdonosok eladási kedve. A legtöbb lakást a tizedik emeleten kínálják eladásra a panelépületekben – derül ki az Ingatlan.com Világgazdaság számára készített összeállításából.

A lap keddi száma megjegyzi: az irányárakat Újpesten összesítették, ahol rendkívül sok panelt kínálnak eladásra, és kiderült, hogy a legértékesebb a második emelet, akár négy-, akár tízemeletes épületről van szó. A tízemeletesekben a második legdrágább a hatodik, a négyemeletes panelekben pedig a harmadik szint.

Korábban a Hvg.hu írta meg, hogy Orbán Viktor a napokban vetette fel, hogy a panelházak felső szintjeinek visszabontásával lehetne élhetőbbé tenni a lakótelepeket. Vagyis az elmúlt években lezajlott energetikai korszerűsítések után most radikálisabban nyúlna hozzá az elavult épületekhez a kormány. A Világgazdaság emlékeztet, hogy a miniszterelnöki bejelentés a hódmezővásárhelyi kísérleti panelprogramról éppen a harmadik és a hatodik emeletig számol a visszabontással.

A panelek felső emeletein lakó tulajdonosok az átlagnál nehezebb helyzetben vannak, köztük nagyobb az eladási hajlandóság – mondta a lapnak Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: a felújításoknak és átalakításoknak éppen maguk az érdekeltek és az érintettek lehetnek a legfőbb gátjai. A szakértő úgy véli, hogy nagy egyetértésre lesz szükség ahhoz a lakók részéről, hogy egy-egy panelház megújuljon. Mint mondta, az sem kizárt, hogy extrém esetben spekulációs vásárlási hullám is elindul a legfelső emeleti lakások irányába, ha már kiderülnek a panelátalakítási program részletei.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.