Túladnának panellakásukon a felső szinten élők

MN

2017. június 6., kedd 07:59, frissítve: kedd 08:51

A panelház-visszabontási program részletei csak ezután válnak ismertté, de az már most látszik, hogy a hetedik emelettől felfelé egyre nagyobb a paneltulajdonosok eladási kedve. A legtöbb lakást a tizedik emeleten kínálják eladásra a panelépületekben – derül ki az Ingatlan.com Világgazdaság számára készített összeállításából.

A lap keddi száma megjegyzi: az irányárakat Újpesten összesítették, ahol rendkívül sok panelt kínálnak eladásra, és kiderült, hogy a legértékesebb a második emelet, akár négy-, akár tízemeletes épületről van szó. A tízemeletesekben a második legdrágább a hatodik, a négyemeletes panelekben pedig a harmadik szint.

Korábban a Hvg.hu írta meg, hogy Orbán Viktor a napokban vetette fel, hogy a panelházak felső szintjeinek visszabontásával lehetne élhetőbbé tenni a lakótelepeket. Vagyis az elmúlt években lezajlott energetikai korszerűsítések után most radikálisabban nyúlna hozzá az elavult épületekhez a kormány. A Világgazdaság emlékeztet, hogy a miniszterelnöki bejelentés a hódmezővásárhelyi kísérleti panelprogramról éppen a harmadik és a hatodik emeletig számol a visszabontással.

A panelek felső emeletein lakó tulajdonosok az átlagnál nehezebb helyzetben vannak, köztük nagyobb az eladási hajlandóság – mondta a lapnak Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: a felújításoknak és átalakításoknak éppen maguk az érdekeltek és az érintettek lehetnek a legfőbb gátjai. A szakértő úgy véli, hogy nagy egyetértésre lesz szükség ahhoz a lakók részéről, hogy egy-egy panelház megújuljon. Mint mondta, az sem kizárt, hogy extrém esetben spekulációs vásárlási hullám is elindul a legfelső emeleti lakások irányába, ha már kiderülnek a panelátalakítási program részletei.

A szerkesztő ajánlja