Tüntetnek a kéményseprők, miután eltörölték a kötelező kéményellenőrzést

,

2017. október 17., kedd 16:15, frissítve: kedd 18:11

Október végén tüntetést szerveznek a kéményseprők az Országgyűlés mai döntése miatt, melynek értelmében megszűnik a családi házak kötelező kéményellenőrzése. – A jogszabály megváltoztatása amellett, hogy veszélybe sodorja a családokat, megadja a kegyelemdöfést a szakmának – nyilatkozta lapunknak a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke. Vámos Csabát annak kapcsán kérdeztük, hogy a képviselők kora délután – 119 igen szavazattal, 34 nem ellenében és 23 tartózkodás mellett – elfogadták az úgynevezett kéményseprési törvény belügyminiszter által javasolt módosítását.

Ezentúl a tulajdonosok megrendelésére, de továbbra is ingyenesen végezheti el a kéményseprő-ipari ellenőrzést a katasztrófavédelem, illetve egyes településeken az önkormányzati közszolgáltató. Az elfogadott javaslat indoklása szerint az eddigi szabályok évenkénti, illetve kétévenkénti kéményellenőrzés lehetővé tételére kötelezték a családi házakban lakókat, ami adminisztrációs és időbeli terhet jelentett számukra.

Vámos Csaba szerint ezzel az indoklással megszűnhetne a gépjárművek kötelező vizsgáztatása is, mert az is jelentős adminisztratív és időbeni terhet rak a lakosságra. A szakember elmondta:

a változtatást követően borítékolható a kéménytüzek és a szén-monoxid-mérgezéses balesetek elszaporodása.

Ami viszont a kockázat emelkedése miatt az élet- és lakásbiztosítások díjainak növekedéséhez vezethet. A családok ugyanis megszokták az évi, illetve a gázos fűtési rendszerek esetében a kétévenkénti „automatikus” kötelező ellenőrzést, így kevesen kérik majd maguktól a füstelvezetők felülvizsgálatát. A statisztikák szerint országos átlagban a hazai családoknak csak 4-5 százaléka kérvényezi a fűtési rendszere ellenőrzését. Ám a kérelmezők 85 százaléka nem elővigyázatosságból, hanem valamilyen üzemzavar miatt hívja ki a kéményseprőket.

A szakszervezeti elnök megjegyezte: a kormány ezzel a változtatással több száz kéményseprőtől veszi el a munkalehetőséget. Vagyis több száz családot tesz tönkre. A kötelező ellenőrzések, az úgynevezett sormunkák felszámolása miatt ugyanis számos kéményseprő feleslegessé válik. Emellett – mivel a jogszabály-változtatás már december elején hatályba lép –

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

a kabinet felmenti az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot (OKF) a kémények idén esedékes kötelező ellenőrzése alól is.

Ezt az OKF amúgy is képtelen lett volna elvégezni, mivel eddig az idei évre előírt ellenőrzések csak mintegy 60-70 százalékát tudta végrehajtani.

Lapunk a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjét kérdezte arról, vállalja-e a kormánypárt a felelősséget akkor, ha a kötelező kéményseprés eltörlése miatt nő a szén-monoxid-mérgezések száma. Gulyás Gergely kissé körülményesen fogalmazva, de azt válaszolta, mindenki egyénileg felelős azért, hogy kéri-e a kéménye ellenőrzését vagy sem. 

Az ő verziója szerint: „Mi úgy gondoljuk, hogy az egyéni felelősségnek az a mértéke, amit a törvény megkíván, az abszolút elfogadható, helyes és indokolt.”

Gulyás Gergely szerint ugyanakkor az intézkedés a társadalomnak egy szűk részére vonatkozik, „kizárólag az egylakásos családi házaknál történt annyi, hogy miközben ingyenessé tettük a kéményseprést, nincs időközönkénti kötelező kéményvizsgálat, hanem ki kell hívni a kéményseprőt”. További felvetésünkre, hogy ezt az ombudsmanhelyettes is ellenezte, úgy válaszolt: ezt tudomásul vették, megfontolták, ám vele szemben úgy gondolják, hogy az érintettek „kellően felelősen gondolkodnak” ahhoz, hogy el tudják dönteni, mikor van szükség a kéményseprésre.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.18.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.