Tüntettek a kéményseprők, tragédiák sorától tartanak

Hava Nikita

Hava Nikita

2017. október 30., hétfő 13:27, frissítve: kedd 07:43

Tragédiák sora következhet be, ha a képviselők holnap újra megszavazzák a kötelező kéményseprés megszüntetéséről szóló javaslatot – figyelmeztettek a demonstráció résztvevői. A Parlament előtt valóságos összellenzéki összefogás alakult ki.

A családi házak számára kötelező kéményseprés megszüntetéséről szóló törvényjavaslat visszavonását követelték azok a tüntetők, akik a Kéményseprők Országos Szakszervezetének (KOSZ) szervezésében demonstráltak hétfő reggel Budapesten, a Kossuth Lajos téren. A Magyar Távirati Iroda szerint a helyszínen mintegy 70 (a Magyar Nemzet becslése szerint 50) kéményseprő jelent meg forradalminak egy cseppet sem nevezhető hangulatban. A helyszínen megjelent szakszervezeti vezetők, illetve az ellenzéki parlamenti pártok képviselői azt hangsúlyozták: amennyiben a parlament újból elfogadja a törvényjavaslatot – amelyet Áder János köztársasági elnök alig több mint egy hete megfontolásra visszaküldött az Országgyűlésnek –, akkor emberek százezreit sodorják életveszélybe, illetve ellehetetlenítik a kéményseprő szakmát.

Vámos Csaba, a KOSZ vezetője úgy vélekedett, hogy gyermekeink, unokáink jövője a tét. A Magyar Nemzet kérdésére Vámos Csaba azt mondta: ha a kormánypárti képviselők kedden újra megszavazzák a törvényt, akkor – megfelelő kéményseprés hiányában – hamarosan tragédiák sora következhet be. Hozzátette: a jövőben is mindent meg fognak tenni szakmájuk megmentéséért, valamint megpróbálnak majd nyomást gyakorolni a kormánypárti képviselőkre, hogy jobb belátásra térjenek. Így később is lehet majd számítani ilyen figyelemfelhívó akciókra. A vezető szerint így tudják a társadalom nagy részét elérni.

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke felidézte: az elmúlt fűtési szezonban 28-an vesztették életüket szén-monoxid-mérgezésben, vagyis a mentőknél senki nem tudja jobban, hogy milyen fájdalmat okoznak ezek, a kémények tisztításával megelőzhető halálesetek.

A Parlament előtt egyébként valóságos összellenzéki összefogás alakult ki: ott volt Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a törvényjavaslat a kéményseprési rendszer átalakításának kudarcát mutatja, azt, hogy a katasztrófavédelem képtelen ellátni ezt a feladatot.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy a törvényjavaslat gyilkossági kísérlet a magyar társadalommal szemben. Szerinte a fideszes gőg legyőzte a józan észt. Demeter Márta, az LMP (ex-MSZP) parlamenti képviselője szintén azt mondta, hogy a katasztrófavédelem képtelen volt ellátni a kéménysepréssel járó feladatokat, és erre a feladatok megszüntetése volt a válasz, ami elfogadhatatlan. Amennyiben a kormánytöbbség újra megszavazza a törvényjavaslatot, „családok százezreit sodorják veszélybe”. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy különösen a sokszor hulladékkal fűtő, így a kémény- és lakástüzeknek inkább kitett szegényebb családok kerülnek veszélybe. Ugyanakkor a javaslat veszélyezteti az egészséges környezethez való jogot is, hiszen mérgező anyagok kerülhetnek a levegőbe – tette hozzá.

Vámos Csaba a Magyar Nemzet kérdésére viccelődve azt mondta, örül annak, hogy ő teremtette meg az ellenzéki összefogást.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.

Kuthi Áron, Zord Gábor László, Garamvölgyi Flóra

Miért és hogyan hagyták el Magyarországot? Három történet a több százezerből

A sebész, akit alig ismertek meg a gyerekei. Egy kutató, akit a szakmája hajt. A házaspár, amelyik ösztöndíjjal ragadt kint.

Stier Gábor

„Kijev nem írhat minden bajt a háború számlájára”

Az egykor Viktor Janukovics csapatában dolgozó politológus, Koszty Bondarenko nem csalódott a Majdanban, mert nem is várt tőle semmit.