"Úgy kezelnek minket, mint egy darab szemetet"

2012. augusztus 5., vasárnap 12:57, frissítve: vasárnap 13:26

Indiában már több száz millió dollár a vesztesége az ország legnagyobb autógyárának, amit azért zártak be, mert a munkások összecsaptak az üzem vezetőivel. A Maruti Suzuki-gyár dolgozói béremelést és jobb munkakörülményeket szerettek volna elérni, erre azonban a gyár nem volt hajlandó.

Vasrudakkal és autóalkatrészekkel támadtak a vezetőség tagjaira a maneszari Maruti Suzuki-gyár munkásai még júliusban. Az összecsapásokban kétezer alkalmazott vett részt, a vállalat egyik vezetője halálra égett, és többen súlyosan megsebesültek. Az 1920-as években született munkatörvénykönyv alapján nehezen bocsáthatók el a teljes munkaidős alkalmazottak, ezért a munkások nagy része részmunkaidős szerződéssel dolgozik, a teljes bér kevesebb mint feléért. A munkások ezen akartak változtatni, jobb munkakörülményeket és magasabb bért követeltek. A vezetőség azonban nem volt hajlandó erre.

Összeomlás

Egy szakszervezeti tag „az emberi kapcsolatok teljes összeomlásának” nevezte a történteket. „A kormányhivatalnokok úgy kezelnek minket, mint egy darab szemetet, az embereink pedig már egymást közt is vitáznak. A vezetés szemben áll a munkásokkal, a munkások a vezetéssel küzdenek. A vége pedig az, hogy nem a megfelelő emberek ellen fordulunk” – mondta.

Az összecsapások óta a gyár lehúzta rolóit, ami több tíz millió dolláros kárt okozott eddig a Marutinak. A bezárt épületet most 500 egyenruhás védi, a gyártást pedig addig nem kezdik újra, amíg a rendőrségi vizsgálat le nem zárul. Ez pedig akár egy hónapba is telhet.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes
Fotó: Afpeuropress

Az Új-Delhi melletti Maneszarban lévő üzem 2000 dolgozót foglalkoztat és évente 550 ezer autót gyárt. A Maruti a kényszerű leállás miatt eddig több mint 700 millió dollárt veszített, anyavállalata, a Suzuki értéke 6 százalékot esett.

Forrás: Hír TV

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Nem tűnt őrültnek a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.